Christian Schmidt otišao u Banju Luku: OHR objavio s kim se susreo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini danas je posjetio Banju Luku.

O tome se oglasio na zvaničnom nalogu na platformi X.com.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Visoki predstavnik Schmidt sastao se danas u Banjoj Luci sa biskupom Komaricom. Razgovarano je o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom proširenja kapaciteta Kuće sastanaka i Evropskog centra za mir i saradnju “Marija Zvijezda”, koji se bliži svojoj 3. godišnjici.

Složili su se o hitnoj potrebi brige o mlađoj generaciji u BiH.

“To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i poštene saradnje, a ne jednoumlja”, rekao je HR, dodajući da njegov rad podjednako služi svim građanima RS i BiH.

Podsjetimo, Milorad Dodik je izjavio da je Schmidtu zabranjen ulazak u bh. entitet RS jer on nema mandat visokog predstavnika budući da nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a što je bio slučaj s njegovim prethodnicima.

Generalni sekretar Službe predsjednika entiteta RS Jelena Pajić Baštinac zabranila je svima da koriste službene prostorije za sastanak s visokim predstavnikom.

Ta izjava Dodika izazvala je niz reakcija, naročito jer je Schmidt otkazao zakazani zastanak sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom bh. entiteta RS, a koji se trebao održati 12. septembra u RS-u.

Schmidt je naknadno izjavio da sastanak nije bio definitvno ugovoren. Za medije je potvrdio da se ne plaši prijetnji predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i da će doći u RS. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *