Četveromjesečna Amila Arnaut, nakon operacije srca u Turskoj, vratila se kući

0
132

Četveromjesečna djevojčica, Amila Arnaut iz Živinica, nakon operacije srca u Istanbulu, vratila se kući, saopćeno je portalu TuzlaLIVE iz kruga porodice.

-Djevojčica je operisana na klinici Acibadem u Istanbulu, dobro se osjeća i vesela je. Redovnom linijom Istanbul – Sarajevo vratila se prije dva dana i za sada je sve uredu – kazao nam je Meho Dedović, prijatelj porodice Arnaut.

Bolnica Acibadem u Istanbulu u kojoj je obavljenoa operacija srca (Foto: Facebook)

Djevojčica je na operaciju otputovala specijalnim avionom koji je po nju došao iz Turske, a cijelo vrijeme uz nju bila je majka Sabina. Poslije se pridružio i otac Kemal, a svi su se zajedno, sretni zbog uspjele operacije, vratili iz Istanbula u Živinice.

– Za sve dobre ljude koji su pitali za Amilu i pomogli na bilo koji način od srca im se zahvaljujemo. Značila nam je svaka riječ podrške u teškim momentima, koji su hvala Bogu iza nas. Stigli smo kući, dobro smo, ali i dalje se moramo paziti, sezona je prehlada i covid je nažalost još tu,  tako da se sad još više moramo paziti. Hvala vam još jednom i sve najbolje vam želimo od srca – napisala je na svom FB profilu Sabina Arnaut, majka operisane djevojčice, drugog djeteta u porodici.

Kemal i Sabina Arnaut: Dvije kćerkice za porodičnu sreću (Foto: Facebook)

Operisanu djevojčicu, u stanu u Živinicama, posjetio je i pedijatar iz UKC Tuzla, rečeno nam je. Postoperativni proces za sada se odvija kako treba i zbog toga su svi sretni i zadovoljni, a mala Amila je vesela i razigrana.

Podsjećamo, uoči odlaska u Tursku otac Kemal uputio je apel za pomoć, kako bi djevojčica negdje bila primljena i operisana. Život joj je bio u opasnosti, radilo se o satima borbe za život.

– Trebala je operacija biti radjena u institutu “dr. Vukan Čupić”, ali su nas odbili. Ako ima neko da zna nekoga u ambasadi, ministarstvu, politici, premijera, državnika, bilo koga, bilo koji sektor, da može da nam pomogne da ponovo aktiviramo i molimo za prijem dijeteta, nema puno vremena – zavapio je 23. augusta otac djevojčice, Kemal Arnaut.

Avion kojim su Amila i Sabina Arnaut otputovale u Istanbul (Foto: MD)

Naveo je da je Turska druga opcija, treća solucija je Beč. “Sva potrebna medicinska dokumentacija prikupljena, te da su urađeni testovi na virus korona. Samo da nam dozvole da dođemo”, molio je Arnaut.

Apel je urodio plodom, našli su se dobri ljudi, aktiviran je vrlo brzo proces odobrenja liječenja preko nadležnog zavoda za zdravstveno osiguranje i beba Amila, s majkom Sabinom Arnaut, avionom “Cesna”, otputovala u Istanbul, gdje je primljena na kliniku Acibadem.

Tako je dramatična priča o oboljeloj djevojčici doživjela sretni epilog. Sada se očekuju dobre vijesti o potpunom oporavku i normalnom nastavku života male Amile, u društvu sestre i brižnih roditelja. (mp, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here