Četiri savjeta koji će vam pomoći da se brže riješite nadutosti i zatvora

Nadutost i zatvor neki su od najčešćih neugodnih pojava, a mnogi ljudi izbjegavaju odlazak ljekaru, misleći da se radi o normalnim pojavama. Međutim nadutost i zatvor mogu biti znak da imate problema s radom crijeva.

Nutricionistica Rhiannon Lambert navodi da je poznavanje prave hrane prvi korak u liječenju ovih neugodnih simptoma, a istraživanje koje je radila, otkriva da hrana bogata vlaknima može podržati rad crijeva.

Jedite hranu koja potiče rad crijeva

Nutricionistica Lambert navodi da je zapravo mit da svaki dan morate imati veliku nuždu da bi vaš rad crijeva bio dobar. Zapravo, mnogo faktora utiče na pražnjenje crijeva. Ipak, ukoliko osjetite da niste imali stolicu duže vrijeme, ova liječnica preporučuje da u svoju ishranu unesete bademe.

Pijte puno vode

Da bi rad vaših crijeva bio bolji, potrebno je da pijete puno tekućine, a to se prvenstveno odnosi na vodu, jer ona ne sadrži šećere i druge dodatke, koji mogu otežati probavu, a s druge strane dehidracija može uzrokovati zatvor.

Jedite hranu koja sadrži vlakna

Poželjno je da unosite više vlakana kako bi rad vaših crijeva bio uravnotežen. Najbolji izvor vlakana su povrće i voće, ali i cjelovite žitarice složenih ugljikohidrata.

Nemojte izbaciti gluten

Nemojte tek tako izbacivati određene skupine namirnica kao što su namirnice koje sadrže gluten. Ukoliko nemate dijagnosticiranu celijakiju ili intoleranciju na gluten, slobodno ga konzumirajte. Promjena koju možete napraviti je da birate peciva od cjelovitog zrna jer su bolji izvor vlakana. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *