Četiri ruska zvaničnika na listi sankcija EU

Evropska unija (EU) stavila je na listu sankcija četiri ruska zvaničnika zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće Evropske unije (EU) saopćilo je da su uvedene nove restriktivne mjere zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, proizvoljnih hapšenja, te zbog široko rasprostranjenih sistemskih opstrukcija slobode okupljanja i izražavanja u Rusiji.

Zbog hapšenja Navaljnog te značajne uloge u gušenju protesta nakon toga, EU je na listu sankcija stavila predsjednika ruskog Istražnog odbora Aleksandera Bastirkina, ruskog glavnog tužioca Igora Krasnova, šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova i direktora Federalne zatvorske službe Aleksandera Kalašnjikova.

U saopćenju je naglašeno kako je ovo prvo uvođenje Globalnog režima sankcija za ljudska prava, koji je EU pokrenula u decembru 2020. godine. Kada je riječ o samim sankcijama, imovina pomenutih osoba je zamrznuta te im je izrečena zabrana putovanja. Osim toga, pojedincima i institucijama u EU-u takođe zabranjeno je da im direktno ili indirektno osiguravaju sredstva.

U Rusiji je u proteklih nekoliko sedmica organiziran niz protesta podrške Navaljnom.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog navodnog trovanja u Rusiji.

Ruske vlasti navode kako je Navaljni prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *