Četiri razloga zašto nakratko trebate odmoriti od društvenih mreža

0
529
Foto: Ilustracija

Sve više ljudi se deaktivira s društvenih mreža, a kao glavni razlog za ovu odluku navode činjenicu da zbog velike količine statusa, mišljenja, teorija i raznolikog sadržaja dolazi do zamora psihe i povećanja stresa.

Ako ste ikada razmišljali o privremenom detoksu od društvenih mreža – sada je pravo vrijeme da tu ideju implementirate. Svijet se posljednjih godinu dana bori s pandemijom koronavirusa, naslovne strane svih društvenih mreža i medija ispunjene su uglavnom negativnim vijestima, a s obzirom da najviše vremena provodite zatvoreni u svoja četiri zida – važno je znati napraviti pauzu.

Šta znači “detoks od društvenih mreža”?

U pitanju je izraz koji je sve popularniji u svijetu, a počeo se spominjati 2015. godine kada je pjevač Ed Sheeran najavio kako će se nakratko deaktivirati sa Instagrama kako bi odmorio od sadržaja na koji tamo nailazi. Nedugo nakon toga, veliki broj njegovih kolega, ali i obožavatelja uradili su identičnu stvar. Deaktivacija sa društvenih mreža postala je sasvim normalna stvar, a u periodu pandemije se pokazala prijeko potrebnom.

Pet stvari koje ćete poboljšati odlučite li nakratko napustiti društvene mreže:

Stručnjaci tvrde da ćete, ostavite li mobitel po strani, spavati mnogo kvalitetnije. Naime, umjetno svjetlo može ometati proizvodnju melatonina (hormona za spavanje). Dakle, listanje društvenih mreža neposredno prije spavanja može značajno poremetiti vaš ciklus spavanja.

Jasno je da društvene mreže pomažu u održavanju kontakta sa dragim ljudima, no psihologinja Jacqueline Nesi tvrdi kako bi djelimično odvajanje od virtuelnih razgovora moglo biti mnogo korisnije. Ona savjetuje da umjesto običnih poruka birate telefonske ili video-razgovore, napišete pismo ili jednostavno dogovorite šetnju sa ljudima koji žive u blizini. Ističe kako ćete na ovaj način izbjeći šumove u komunikaciji, a razgovori će biti mnogo kvalitetniji.

Analiza objavljena 2017. godine, a objavljeno u Cyberpsychologyju, obuhvatila je 61 istraživanje kako bi se procijenila vrlo česta tvrdnja da prekomjerna upotreba društvenih mreža i tehnologije može oštetiti samopouzdanje, te stvoriti osjećaj usamljenosti i depresije. Stručnjaci savjetuju da kratki predah može ublažiti tjeskobu.

Neprestano odgovaranje na poruke, mailove i provjeravanje društvenih mreža može biti vrlo stresno, a samo 24-satni odmor može napraviti veliku promjenu i donijeti osvježenje.

Logika je jednostavna – ako prestanete posvećivati vrijeme jednoj stvari, oslobodit ćete ga za druge. Naprimjer, umjesto beskrajnog listanja društvenih mreža, odlučite se za odlazak u šetnju ili završavanje kućanskih obaveza. Pronađite druge okupacije: Vježbajte, vozite bicikl, pročitajte knjigu ili pogledajte neki od filmova koji već dugo planirate vidjeti.
Zapamtite, na društvene mreže se možete vratiti kad god želite, a u periodu bez njih možda shvatite koje vam platforme najviše odgovaraju, odnosno uz koje najbolje funkcionišete. Ako se osjećate dobro dok ste prisutni na nekoliko različitih mreža, nastavite kao i do sada. Ako ne – napravite promjenu. Najvažnije je da radite ono što za vas ima najviše smisla. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here