Čerkez: Uvodi se stanje epidemije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijeloj FBiH, kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

– Evidentno je da je došlo do popuštanja poštivanja mjera, koje su još uvijek na snazi, a koje, prije svega, podrazumijevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku i održavanje socijalne distance – istakao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, uprkos povećanom broju novozaraženih slučajeva, situacija u vezi sa širenjem koronavirusa je pod kontrolom. Dodao je i kako je Krizni štab pozvao inspekcije na svim nivoima, federalnom, kantonalnom i općinskom, na veći angažman u kontroli provedbe mjera koje su još uvijek na snazi. Također, zatražena je i podrška MUP-a KS u provođenju ovih inspekcija.

– Svjedoci smo da se u objektima mjere uglavnom ne poštuju. Tu postoji i odgovornost poslodavaca, koji trebaju voditi računa o poštivanju mjera – dodao je Čerkez.

Istakao je kako je na današnjoj sjednici Kriznog štaba dogovoreno da se i nakon 14. juna produži važenje postojećih mjera, koje uključuju nošenje zaštitnih maski, održavanje distance, redovno pranje ruku, ali i zabrana javnih skupova u zatvorenim prostorima.

Mikrobiolog Mirsada Hukić je kazala kako, iako je došlo do povećanja broja novozaraženih, situacija ipak nije gora nego što je bila. Međutim, i ona smatra kako je nepoštivanje mjera, ali i otvaranje granica, dovelo do povećanja broja oboljelih.

– Naš virus nije nigdje otišao, on je tu, ali zbog svih mjera koje su bile, nije mogao naći svoju sljedeću žrtvu. Međutim, sada mu dajemo priliku da se širi. Kako bi to spriječili, a posebno mladi, moraju poštivati mjere zaštite – kazala je Hukić.

Ona je kazala kako nije pristalica ideje o zatvaranju granica, kao i firmi.

– Mi smo u jako teškoj ekonomskoj situaciji. Zašto pucati sebi u koljeno? Ja sam za to da se poštuju postojeće mjere, ali i da se kažnjavaju oni koji krše donesene mjere. Nažalost, naši ljudi, izgleda, samo to razumiju – dodala je Hukić.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *