Čerkez: Popuštanje mjera u narednoj sedmici (Video)

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 649 osoba, a prisustvo novog koronavirusa SARS-CoV-2 potvrđeno je kod sedam osoba, kazao  je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Novozaražene osobe su iz Magala, Tešnja i Bosanskog Petrovca.

Od početka pandemije do danas u FBiH je testirano 22.927 osoba. Registrovano su 993 slučaja zaraze koronavirusom, a od tog broja do danas se oporavilo 634 osoba, dok je 35 pacijenata preminulo.

Tokom današnjeg obraćanja Čerkez je istakao da se u narednom periodu očekuje smanjenje restriktivnih mjera, o čemu će se više znati nakon sastanka Kriznog štaba koji će biti održan početkom naredne sedmice.

Tako bi oko 14. maja moglo doći do omogućavanja rada javnog gradskog prijevoza, otvaranja obdaništa.

Na dnevnom redu sastanka je i pitanje otvaranja stomatoloških ordinacija, te pokretanja određenih sportskih aktivnosti na otvorenom kao i broj osoba koje mogu održavati određene aktivnosti u zatvorenom prostoru, ili, kako je pojasnio, održavanje skupova do 15 osoba što bi omogućilo hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne raditi.

– Pozivamo sve građane i građanke da nastavimo biti obazrivi, da koristimo osobnu zaštitu, odstojanje. S tim možemo reći da smo prilično sigurni – kazao je.

Čerkez je poručio da se nadležni u Ministarstvu zdravstva FBiH vode epidemiološkom situacijom, a ne nečijim željama za popuštanjem mjera komentarišući mogućnost ukidanja samoizolacije za dijasporu koja dolazi u BiH.

– Mi pratimo popuštanja u Evropi i regionu i sukladno tome ćemo postupati. Svi državljani BiH mogu ući u BiH, ali radi zaštite ostatka stanovništva ostaje obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana – rekao je Čerkez.

Do liberalizacije ulazaka i odlazaka iz BiH, naglasio je, moglo bi doći poslije 15. juna, s tim da je, što se tiče ekonomije i privrede, tu već došlo do popuštanja mjera za osobe koje dolaze u BiH pod posebnim uvjetima.

Kada je riječ o normalizaciji u sektoru zdravstvenog sistema, Čerkez je kazao da je od 29. aprila upućena uredba da kantonalni stožeri počnu s vraćanjem zdravstvenog sistema u punu funkciju.

Pogledajte VIDEO

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *