Centralno grijanje dd Tuzla: Ako laže koza, ne laže rog!


Grad Tuzla i “Centralno grijanje” d.d. u povodu jubileja 40-godišnjice uvođenja SDG (sistema daljinskog grijanja – op. red.), organizirali su na vrlo zahtjevno profesionalnoj razini skup o razvojnim perspektivama sistema daljinskog grijanja, uključujući fahmanska izlaganja o dotičnoj problematici referentnih osoba iz uže regije i predstavnika domaćina.

Jeste naš Grad u bliskoj saradnji sa EP Sarajevo, tj. TE “Tuzla”, za posljednjih 40 godina razvio vrlo zavidan SDG, kojim je izuzetno unaprijeđen kvalitet života u Tuzli i značajno smanjena razina aero zagađenja i td. I tu nema nikakve dileme.

Takođe, nema sumnje da je Gradska uprava, koja de jure i de facto generalno upravlja poslovnom politikom “Centralnog grijanja”, nezamislivim politikantskim šlamperajem sasvim svjesno, propustila zadnjih desetak godina da se planski pozabavi očiglednim, tj. kapitalnim investiranjem u proširenje kapaciteta magistralnog vrelovoda starog 40 godina, i svih drugih pratećih podsistema SDG-a.

Program međunarodnog skupa o sistetima daljinskog grijanja

Na taj način daljinsko grijanje je ostalo ozbiljno potkapacitirano i za aktuelne potrošače, a kamoli za praćenje naraslih potreba ubrzanog trenda stanogradnje.

Zaista, nije jasno zbog čega se onda javno baviti “alternativnim činjenicama” i direktno obmanjivati javnost, tj. lagati o “medu i mlijeku” u vezi sa perspektivama neometanog širenja SDG, kada nije ozbiljno niti započeto projektiranje proširenja kapaciteta magistralnog vrelovoda na potezu TE “Tuzla”-Grad, kao ključnog i bezuslovnog preduslova.

Uostalom, uz najbolje pripreme, a njih još uvijek nema, za dovršetak tog posla potrebno je najmanje 4 do 5 godina.

Do tada, nema značajnijeg obima širenja SDG-a, ali tu su medijske lakirovke “moderniziranja” njegovih dijelova i premještanje obima internih kapaciteta grijanja “iz lijevog u desni džep”, da bi se koliko-toliko pozačepljale rupe u snabdijevanju novih stambenih objekata minimumom toplotne energije.

Ali, samo za one sretnike kojima je izdata “načelna saglasnost do juna 2022.g.”, kako to pitijski elegantno ekvilibriraju, u stvari, bespomoćni “dečki” iz Grijanja.

Vrijeme samohvale je odavno prohujalo, upravo sa onima koji su svojom svojevremenom inženjerskom ingenioznošću i “izmislili” grijanje u Tuzli i futuristički pionirski instalirali kogeneracijski sistem pri početnim koracima gradnje TE “Tuzla”.

Oni se možda sada prevrću u grobovima.

PS – Nije na odmet podsjetiti na jedan “materijal CG u kojem stoji, među ostalim, slijedeće:

“Centralno grijanje d.d. Tuzla je u proteklom periodu, a u skladu sa Planom proširenja zona toplifikacija izradilo više projekata toplifikacije, kažu u popratnim materijalima jučer započetog skupa.

Međutim, analizama urađenim u toku grijne sezone 2020./21. i 2021./22. godine ustanovljeno je da u ovom trenutku i sa trenutnim kapacitetima proizvodnje i distribucije toplinske energije nisu moguća priključenja na postojeći sistem daljinskog grijanja novih objekata kolektivnog stanovanja, a bez uticaja na kvalitet isporuke toplinske energije ostalim korisnicima koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja za cijeli opseg vanjskih temperatura, s obzirom da je projektovana instalisana toplinska snaga premašila kapacitet magistralnog vrelovoda koji iznosi 220 MW.

Negativan uticaj na kvalitet isporuke toplinske energije za objekte koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja bi se eliminisao energijskom obnovom tih objekata. U okvire postojećeg sistema daljinskog grijanja mogu se priključiti objekti kolektivnog stanovanja kojima je do juna 2022. godine izdata načelna saglasnost.” (30.6.2022.) (Piše: Derviš Čičko, društvenopolitički analitičar)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *