Centralna izborna komisija: Nova predsjednica, Vanja Bjelica Prutina

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izabrala je za predsjednicu ove institucije, rečeno je Srni u toj komisiji.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu, CIK je danas održao sjednicu i izabrao Prutinu za Petrićevog nasljednika na funkciji predsjednika.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici Predstavničkog doma 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici u CIK su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora, prenosi Srna.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *