Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog upriličena u Džamiji Kralja Abdullaha

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je jutros u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Veliki broj vjernika jutros se okupio u ovoj tuzlanskoj džamiji, a Bajram namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Bajramski vaz kazivao je dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

“Zahvalni smo Gospodaru svjetova na jedinstvenoj prilici koja nam se daje u mjesecu ramazanu. Nastojali smo da ramazani-šerif prihvatimo sa zahvalnošću ali i odgovornošću. Nadam se da smo se u ovom mjesecu istinski potrudili da postignemo visoke stepene pobožnosti i ljudskih kvaliteta. Ramazan je naš duhovni put. To je put našeg odgoja i uzdizanja ka višim horizontima. U njemu se pokaže koliko čovjek kao ljudsko biće može biti dobro Božije stvorenje na zemlji. Ramazanski mjesec je radi posta, a post je radi bogobojaznosti. Najvažnije odlike naše bogobojaznosti, koju intenzivno stičemo u ramazani-šerifu, jesu da se čuvamo od grijeha, da čuvamo granice koje je Allah, dž.š., postavio i da ne nanosimo štetu ljudima – poručio je muftija Fazlović. Istakao je da je bogobojaznost osnova ljudske plemenitosti. Odlika bogobojaznosti je naše dobročinstvo.

Pozivam sve vjernike i vjernice da pokažemo darove koje nam je ramazani-šerif ostavio i da ih potvrdimo u bajrami-šerifu. Neka oni budu trajno među nama. U danima bajrama dužnost nam je da budemo s onima kojima je potrebna naša lijepa riječ i dobro djelo. Potražimo među nama one kojima je naša pomoć važna i pokažimo svoju plemenitost u bajramu. To će biti dokaz da smo bili uspješni u ramazani-šerifu. Bajram šerif mubarek olsun! “– kaže se u bajramskoj čestitki muftije Fazlovića.

“Kazao bih da za našu zemlju možemo uraditi mnogo više nego što radimo. Valja nam počesto pristupiti samokritici. Moramo to tražiti sami od sebe. To jeste naša škola, ali je i dužnost, valja nam ispravno poimati dužnosti koje imamo među ljudima, dužnosti prema porodici, djeci i roditeljima. Kada govorimo o zajedništvu, moramo ga nijansirati od pojedinaca koji su usamljeni i koje naše oči trebaju vidjeti. Moral pojedinca i duh pojedinca te lijepa riječ pojedinca prve su sjemenke koje klijaju i čiji se plod javlja i uvećava. Nedopustivo je da napustimo jedni druge, da ostavimo jedni druge u okviru naših porodica, to nam se ne smije desiti, izgubili bismo blagoslov Gospodara svjetova. Moramo znati šta je pravo oca i majke, moramo ispravno poimati odgovornost prema našoj djeci. Važno je povezivanje familija. Porodica je iskonska ljudska vrijednost, ne smijemo to zanemariti” – naveo je ef. Fazlović u nedavnom obraćanju.

“Ovo je vrijeme u kojem se nakupilo puno toga što smo živjeli i doživjeli proteklih decenija, a mnogo je još rana i moramo imati svijest o tome. Obnovimo i ojačajmo naše zajedništvo. Shvatimo da taj put nema alternativu i da nema ništa bolje od zajedništva, posebno u Bosni i Hercegovini, jer naša svijest o zajedništvu je spasonosna”, navodi tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. (Tuzlanski.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *