Cenić odbrusila Jandrokoviću: Varaju se svi koji misle da će treći entitet poštediti RS

0
195

Ekspertica za ekonomiju, građanska aktivistica i analitičarka Svetlana Cenić gostujući u Novom danu na N1 kazala je da se dugo govorilo o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da je imenovanje Christiana Schmidta očekivano.

“To imenovanje je očekivano i o tome se već dugo govori. Pitanje je samo šta će biti rezultati uopće jer će iz Republike Srpske osporavati. Šta možemo očekivati? Za 11 godina koliko je Valentin Inzko bio visoki predstavnik nismo nešto vidjeli neke rezultate osim izražavanja zabrinutosti. Ako će zabrinutost biti izražena i kada je u pitanju novi visoki predstavnik, ne znam šta to mijenja Bosni i Hercegovini”, kazala je Cenić u razgovoru na N1 televiziji.

Kako je vanela, “sramota je da zemlja u srcu Evrope ima ovakvu vlast, vladavinu, korupciju i siromaštvo”.

“Šta će na tom polju da uradi novi visoki predstavnik, gledat ćemo. Ne očekujem neke velike rezultate niti velike promjene”, dodala je.

O legitimitetu izbora novog visokog predstavnika, Cenić kaže da jeste malo čudno da to prvo radi Vijeće za implemenatciju mira, a tek onda da očekujemo Rezoluciju UN-a.

“Mi se samo vrtimo u jednom krugu blokada, odsustva rješenja, stalno se priča o legitimitetu i legalnosti i mi to ne vidimo na sceni. Naravno da će Ruska Federacija to osporavati i svoj pristanak uslovit će nečim drugim kao što to rade sve zemlje boreći se za svoje interese”, navela je.

Na upit da li slijedi zaokret u ulozi međunarodne zajednice u BiH, Cenić je ponovila da ne očekuje neku veliku promjenu kada je visoki predstavnik u pitanju.

“Visoki predstavnik nikada nije mogao nešto da uradi ako nema podršku ostalih, velikih sila i zemalja koje se nešto pitaju. Ne vidimo jedinstvo ni kada je EU u pitanju u stavovima prema BiH. Da budemo iskreni, dosadili smo i Bogu i narodu i čitavom svijetu. Ništa nismo uradili kada je EU u pitanju, onih 14 tačaka još uvijek stoje. Ne znam čime se to možemo pohvaliti. Ja ovdje više evropskog puta ne vidim”, kazala je.

Profesorica Cenić dala je i komentar na izjavu Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora o mogućem formiranju trećeg entiteta. Između ostalog Goran Jandroković poručio je da je Hrvatska otvorila temu “trećeg entieta” da bi upozorila na bošnjački unitarizam?

“Ako se misli formirati treći entitet i ako se neko nada da će RS ostati pošteđena, stvarno se vara. Hrvati su bili brojni u Republici Srpskoj, odnosno sadašnjoj teritoriji RS-a. Mnogo tih pitanja ostane otvoreno. Svaka takva izjava naših ‘dobronamjernih’ komšija doprinosi novoj nesigurnosti i novoj neizvesnosti građana BiH koji su ionako sluđeni”, kazala je Svetlana Cenić za N1 televiziju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here