Čelnici probosanskih stranaka odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i čelnici probosanskih političkih partija su u društvu predstavnika Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ posjetili Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida koji se Srebrenici dogodio u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored lidera Demokratske fronte (DF) Komšića, polaganju cvijeća prisustvovali su i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, predsjednik stranke Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić te politički direktor Saveza za bolju budućnost (SBB) Anis Krivić.

Delegacije su u Memorijalnom centru dočekali čelnici Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović, koji su i pozvali lidere probosanskih političkih opcija da danas na sastanku u Srebrenici razgovaraju i donesu konačnu odluku o bojkotu ponovljenih lokalnih izbora u toj općini.

Početak sastanka u prostorijama BKC Srebrenica najavljen ja za 14 sati, a potom bi se učesnici trebali obratiti javnosti.

Tokom lokalnih izbora 15. novembra prošle godine prijavljeno je niz neregularnosti, uključujući izdavanje lažnih ličnih dokumenata, formiranje lažnih biračkih spiskova, plaćanje glasova i neregularnosti procesa glasanja putem pošte. Centralna izborna komisija (CIK) BiH je dva mjeseca kasnije saopćila da poništava izbore i nalaže ponavljanje.

Nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.

Konačna odluka o bojkotu i poruke biračima bi trebale biti saopćene nakon današnjeg sastanka u Srebrenici.

Lideri svih srpskih političkih stranaka u Srebrenici ponovo su dali jedinstvenu podršku zajedničkom kandidatu Koalicije “Zajedno za Srebrenicu” za načelnika te općine Mladenu Grujičiću.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *