CEE: Organizirano studijsko putovanje motivacije i sticanja praktičnog znanja o proizvodnji i prodaji lokalnih proizvoda (Foto)

Ovo putovanje je jedna od aktivnosti projekta “Razvoj lokalne ekonomije u Bosni i Hercegovini na osnovu iskustava V4“

0
253

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, zajedno sa partnerskom organizacijom Magosfa fondacija za obrazovanje o okolišu i ekoturizmu iz Mađarske, za 27 lokalnih proizvođača TK, organizirao je od 6. do 11. juna 2022. godine, studijsko putovanje u Slovačku, Češku i Mađarsku.

Studijsko putovanje je organizirano s ciljem:

  • da se učesnicima pokažu praktični primjeri posjetom lokalnim proizvođačima u regiji Vác i Budimpešti (Mađarska), regiji Trenčín (Slovačka) i okolici Hostětín (Češka),
  • sticanja motivacije i praktičnog znanja o lokalnim proizvodima,
  • jačanja izgradnje zajednice i upoznavanja različitih kultura.

Posjetama domaćinstvima i farmama, učesnici su stekli ogromno iskustvo i dobili ideje kako da napreduju u svom poslu proizvodnje i prodaje lokalnih proizvoda.

Stekli su znanja i vještine u pripremanju džemova i sokova sa raznim dodacima koji doprinose kvalitetu i atraktivnosti proizvoda, jer toga u BiH uglavnom nema. Također su došli do ideje da u svojim domaćinstvima organiziraju tematske posjete učenika i djece iz obdaništa da bi mlade educirali o organskoj proizvodnji i lokalnim proizvodima.

Predstavnici NVO su vidjeli puno novih ideja koje bi mogli zagovarati u BiH (npr. trgovine “zero waste“) i raditi na osmišljavanju novih projekata sa ciljem promocije i pomoći bh lokalnim proizvođačima. 

Ovo putovanje je jedna od aktivnosti projekta “Razvoj lokalne ekonomije u Bosni i Hercegovini na osnovu iskustava V4“. Projekat finansira Visegrad Fund, a namijenjen je za zemlje zapadnog Balkana u kojem, pored BiH i Mađarske, učestvuju i Češka i Slovačka, saopćeno je iz Centra za ekologiju i eneriju Tuzla. (vr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here