Cavusoglu dao podršku Schmidtu i OHR-u

"Mi ćemo nastaviti podržavati OHR i vas lično visoki predstavniče Schmidt“, rekao je Cavusoglu, prenosi N1

0
276

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu sastao se danas u Sarajevu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i poručio da će Turska nastaviti podržavati OHR.

Visoki predstavnik Schmidt je nakon sastanka kazao da Turska pruža snažnu i intenzivnu podršku za očuvanje funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujem se ponovo ministru Cavusogluu na ovoj prijateljskoj posjeti i dobroj saradnji“, rekao je Schmidt.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu zahvalio je visokom predstavniku Schmidtu na srdačnoj dobrodošlici te je dodao da je ovaj sastanka bio veoma koristan uoči sutrašnjih zvaničnih sastanaka koje će imati u Sarajevu s bh. zvaničnicima.

Kao Turska od početka podržavamo OHR i u ovom kritičnom periodu vaše liderstvo je važno i imate krucijalnu ulogu za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo nastaviti podržavati OHR i vas lično visoki predstavniče Schmidt“, rekao je Cavusoglu, prenosi N1.

Cavusoglu se ranije danas, na početku dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, sastao sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem, te obišao Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje je položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu će kasnije danas prisustvovati 14. svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Cavusglu će se sutra sastati sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, te predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

U okviru regionalne turneje Cavusoglu je jučer i danas posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovat će na Kosovo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here