Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita

0
37
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu dogovor rusija ukrajina uspostavljen kontrolni centar izvoz zita
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu (Foto: Agencije)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu rekao je da će kontrolni centar za koridor izvoza žitarica iz Ukrajine biti uspostavljen ako ruske i ukrajinske strane postignu dogovor na sastanku koji će se uskoro održati u Istanbulu, javlja Anadolija.

– Ako sporazum bude potpisan u Istanbulu, tada bi postojao kontrolni centar koji će biti uspostavljen kao sigurna zona odmah uz ukrajinske teritorijalne vode – rekao je Cavusoglu tokom konferencije za novinare nakon što se u Ankari sastao s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss.

Pitanje žitarica

Podržavajući napore Ujedinjenih naroda, Cavusoglu je također rekao da i Turska pokušava riješiti pitanje žitarica s Rusijom i Ukrajinom.

Povodom navoda o ukradenim žitaricama iz Ukrajine, Cavusoglu je naglasio da je Turska istražila zemlju porijekla svih navedenih proizvoda i oni su označeni kao ruski.

– Protiv smo uzimanja i ilegalne prodaje žita ili drugih proizvoda iz Ukrajine, uradila to Rusija ili neko drugi. Turska ne bi dozvolila takvu nabavku – poručio je Cavusoglu .

Napominjući da Turska ima punu odlučnost po tom pitanju, Cavusoglu  je također naveo da ta zemlja neće dozvoliti ulazak takvog žita na njen teritorij.

Ukrajinske luke

Britanska ministrica vanjskih poslova Truss je rekla da Velika Britanija i Turska rade zajedno na izvlačenju žitarica iz Ukrajine.

Pozdravljajući vodeću ulogu Turske u otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, Truss je ukazala na krizu nabavke žitarica, dodajući da će ona imati razorne posljedice ako se ne riješi u narednih mjesec dana.

– Ako se problem ovdje ne riješi, ako se žitarice ne mogu izvući iz ukrajinskih luka, to će izazvati ozbiljnu glad. Smatram da je moguće donijeti neophodne odluke da se to riješi – rekla je Truss. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here