Čauševiću pet i po godina zatvora, oslobođen za pranje novca

Bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević oslobođen je za pranje novca pred Apelacionim vijećem Suda BiH. Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina.

Izricanje drugostepene presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana navela da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Prvostepenom presudom Čaušević je zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te pranja novca u maju 2021. godine osuđen na devet godina zatvora, dok je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet na pet i po godina zatvora.

U prvostepenoj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem – Sidom i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura sa netačnim podacima, tražeći protivuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu, prenosi Birn.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *