Carinik, policajac i dva švercera cigareta iz BiH uhićeni u Splitu

0
550

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split, u koordinaciji s USKOK-om, proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, od kojih je jedna osoba policijski, a jedna carinski službenik, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

Radi se o 41- i 42-godišnjaku, oba hrvatska državljana, te 47- i 34-godišnjaku, dvojnim državljanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je MUP.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su se spomenute osobe od 27. studenog 2019. do 27. veljače 2020. godine, na području Dubrovačko-neretvanske županije i grada Zagreba, po prethodnom planu i dogovoru, povezale u zajedničko djelovanje s točno određenim zaduženjima i ulogama, u nakani pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, odnosno radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine i njihove prodaje na ilegalnim tržištima Republike Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno 4500 šteka cigareta

Na navedeni način su na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 90 pakiranja, tzv. baksi, po 50 šteka (sveukupno 4500 šteka) cigareta koje nisu bile propisno označene duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i na koje nisu platili carinska i druga davanja.

Ovakvim su djelovanjem postupili protivno Zakonu o trošarinama te Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije, čime su Državni proračun oštetili za najmanje 900.000,00 kuna.

Policijski su službenici u ovoj akciji uhitili dostupne osumnjičene osobe te podnijeli kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Na temelju naloga Županijskog suda u Splitu provedene su dokazne radnje pretraga domova i drugih prostorija te pretraga vozila u kojima je pronađeno i oduzeto ukupno 908 šteka cigareta različitih marki bez nadzornih markica Ministarstva financija, oko 176.000,00 kuna i 3.700,00 eura, tri vozila (BMW X5, Audi A6 i VW Passat) te više mobilnih telefona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here