Čampara poziva Podžića: Da li su tačne Dodikove tvrdnje o anketiranju vojnika?

U Zakonu o odbrani BiH navodi se da se OS BiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka

1
573
Čampara: Vojska se ne smije koristiti u političke svrhe (Foto: Arhiva)

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara traži od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da se među pripadnicima Oružanih snaga BiH sprovodila anketa o spremnosti priključivanja bh. vojnika iz reda srpskog naroda neustavnoj i pravojnoj formaciji bh. entiteta Republika Srpska. On je naveo da se navodno 80 posto pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda izjasnilo da su spremni napustiti Oružane snage BiH i priključiti se paravojnoj formaciji koju osniva SNSD.

Na tvrdnje Milorada Dodika reagovao je Čampara koji je pozvao ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da utvrdi ko je i po čijem odobrenju anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, a Tužilaštvo BiH da sprovede istragu zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

– Tražim od Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH. Odnosno, da li je SNSD kao politička stranka anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, ko je odobrio anketiranje pripadnika OS BiH, ko je tačno bio izvršitelj i ko će snositi odgovornost za sprovođenje ankete čiji je krajnji cilj ispitivanje spremnosti pripadnika OS BiH da uruše odbrambeni sistem BiH – saopćio je Čampara.

Navodi da je Zakonom o službi u OS BiH jasno precizirano da vojno lice na službi u Oružanim snagama neće preduzimati, usmjeravati niti predlagati aktivnosti za koje se zna, odnosno vjeruje da predstavljaju kršenje postojećih zakona, politika i propisa.

– Isto tako u Zakonu o odbrani BiH navodi se da se OS BiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozivam da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Krivični zakon BiH definisao je podrivanje vojne i odbrambene moći i protivzakonito formiranje vojnih snaga kao krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora – istakao je u saopćenju ministar Čampara.

1 komentar

  1. Koji ba Podžić, usro se od straha kad je Dodik zatražio njegovu smjenu. Sad se ušutio, hebe mu se za državu, samo neka njena ne diraju. Fuj države i političara!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here