Čamdžić: Ustanova iz koje za četiri godine ode 120 ljekara, o tome moramo pričati!

Danas se grupa zastupnika u Federalnom parlamentu obratila medijima zbog odgađanja tematske sjednice Parlamenta FBiH o stanju u zdravstvu sa prijedlogom mjera i trenutnom stanju na Kliničkom centru Univerzitita u Sarajevu. Jedan od njih je i zastupnik Naše stranke u parlamentu Mirsad Čamdžić.

Čamdžić: Ne vidim čemu vodi ova šutnja

Jedna od poruka danas je da se odlaže sjednica kako se ne bi održala. O tome da li je ova informacija tačna i o čemu je potrebno hitno pričati u Parlamentu.

“Mi smo razgovarali. Sam saziv ove sjednice i njeno datiranje na današnji dan i samim time što se poslije ove sjednice zakazala i redovna sjednica, govori o nekim skrivenim namjerama, a naravno mi u ovom trenutku ne možemo špekulisati. Želim samo podsjetiti da smo mi ispunili sve one potrebne uvjete. Već duže vremena kolaju različite priče, informacije, i kao što ste imali priliku čuti iz medija Federalni parlament koji odlučuje o 50 miliona novaca poreskih obaveznika, o tome nema apsolutno nikad. Zadnjih šest godina nema uopšte priliku da raspravlja, a ne da usvaja takvu vrstu izvještaja. Onda jedna kvalifikovana grupa zastupnika iz šest političkih stranaka, reflektirajući se na sve ove zahtjeve, odlučila nakon šutnje Federalnog zdravstva, nakon šutnje Vlade Federacije BiH, nakon šutnje parlamentarne većine, da krenemo u ovu akciju i da konačno pred javnosti iznesemo činjenice i da iste raspravimo. Mi smo tražili razmatranje Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, zato smo i dali 21 potpis kao federalni zastupnici, međutim, već tada neka skrivena agenda, stavlja još jednu tačku dnevnog reda u kojoj se željelo obuhvatiti i razgovarati o zdravstvu u području cijele Federacije i onda kada ti izvjestioci nisu dostavili te informacije i mateijale onda je to bio i navodni razlog da se sjednica neodrži”, poručio je.
Mirsad Čamdžić gost novog izdanja informativne emisije O Dnevnik.

Kao osnovni razlog odgađanja sjednice navodi ne postojanje interesa za raspravu o činjenicama i alarmantnim podacima prema kojima za četiri godine Bosna i Hercegovina gubi i do 40 doktora nauka.

Alarmanti podaci

“Ja ne znam zbog čega imamo šutnju i strah posebno kad imamo u Parlamentu definisanu parlametarnu većinu. Mi znamo, da se ne lažemo, da će takav izvještaj biti usvojen. Međutim vjerovatno ne postoji interes da se disonatni tonovi i neke stvari čuju u tome. U jednoj ustanovi iz koje za četiri godine prema našim informacijama ode 120 ljekara, to je pokazatelj da je iz te ustanove otišlo 40 doktora nauka. To jeste alarmanto i dovoljan razlog da o tome raspravljamo u Parlamentu”, ističe Čamdžić.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *