Bura u Stranci penzionera BiH: Sokić neovlašćeno raspustio gradske organizacije u Zenici i Tuzli!

Dževahid Sokić svojim odlukama – kako pokazuju citirani dijelovi članova 103. i 111. - vrši nasilje nad Statutom, jer se poziva na prerogative koje ne posjeduje. Na sličan način praktično je „uništio“ mnoge općinske organizacije, koje je raspuštao poput vlasnika DJL djelatnosti. U njegovom mandatu SPU je malobrojnija za oko 3.000 članova
Kongres, stranka penzionera, delegati, napustili
(Delegati koji su napustili kongres Stranke penzionera sada su u Sokićevoj nemilosti – Foto: SPU)

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika Tuzla u povodu odluke predsjednika Stranke SPU BiH, Dževahida Sokića, o raspuštanju Gradske organizacije Stranke PU Tuzla, izdala je saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Dževahid Sokić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH donio je odluke o raspuštanju gradskih organizacija u Tuzli i Zenici. U odlukama se poziva na članove Statuta SPU BiH 103. i 111, koji mu ne daju pravo da raspušta organizacije i uvodi povjerenstva. Jer, u članu 103. poziva se na tačku 16. koja glasi: “U hitnim slučajevima, predsjednik Stranke može donijeti odluku izvršnog karaktera, iz nadležnosti drugih organa… Ovakvom odlukom ne mogu biti derogirana Statutom garantovana prava članova i propisane nadležnosti organa Stranke. Ovakva odluka mora biti verifikovana na prvoj, narednoj sjednici tog organa (Gradske organizacije – o.a.).“

Član 111. regulira nadležnosti Predsjedništva Stranke, a ne predsjednika. Po istom članu odluku o raspuštanju organizacije može donijeti Predsjedništvo, a ne predsjednik.

Dževahid Sokić svojim odlukama – kako pokazuju citirani dijelovi članova 103. i 111. – vrši nasilje nad Statutom, jer se poziva na prerogative koje ne posjeduje. Na sličan način praktično je „uništio“ mnoge općinske organizacije, koje je raspuštao poput vlasnika DJL djelatnosti. U njegovom mandatu SPU je malobrojnija za oko 3.000 članova. Uvedena je centralizacija finansijskih sredstava što izaziva negodovanje većine organizacija. Ko god je – poput gradskih organizacija Tuzle i Zenice – od Sokića i njegovih satelita tražio detaljniji izvještaj o potrošnji finansijskih sredstava Stranke, padao je u njegovu nemilost. Samo tokom protekle godine rebalansom plana prihod Stranke je bio 109.000 maraka. Od toga je samo za razne putne troškove otišlo 19.450 KM, „ostali“ troškovi 6.500, te ugovori o djelu 27.000  – ukupno 57.950 maraka.

Osim toga, Kongres Stranke je započeo 19. decembra prošle godine, ali nije završen, niti je podnesen izvještaj o izboru Glavnog odbora. Kutija sa izbornim materijalima je ostala pod kontrolom Sokića, koji je tek nakon osam dana pozvao Izbornu komisiju. Ista je tada utvrdila da su vršene malverzacije – čitaj dodavanje glasova rukovodstvu podobnih. Zato Izborna komisija nije to prihvatila o čemu je sastavljen i zapisnik. Zbog „pobuna“ nekih organizacija, Dževahid Sokić je 16. januara zakazao „nastavak“ Kongresa, iako to Statut ne predviđa. Osim toga, u nastavku Sokić i „desna mu ruka“ Fadil Alihodžić nisu dozvolili raspravu o odgovornosti za pokušaj lažiranja rezultata za Glavni odbor. Zbog toga je tridesetak delegata demonstrativno napustila zasijedanje, pa „nastavak“ nije nastavljen. Trenutno je Stranka u vakumu.

Ko god je ukazivao na pomenute probleme i tražio odgovore za utrošak finansija – a to su tražili uglavnom članovi iz Zenice i Tuzle – Sokić ih optužuje da „svojim ponašanjem narušavaju ugled Stranke, ne poštuju odluke predsjednika SPU BiH i što u javnosti iznose neistine, poluistine i informacije koje štete ugledu SPU BiH i njenom rukovodstvu“.

Pri tom ne navodi nijednu neistinu, poluistinu, ili informaciju, u svojoj nasilničkoj odluci o ukidanju gradskih organizacija u Tuzli i Zenici”, navodi se u saopćenju GO SPU Tuzla s potpisom predsjednika, Vehida Jahića.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *