Bura oko fontane u etno selu “Čardaci” se ne stišava: Tražili ste, dobili ste, trpite

0
623

Prema važećim zakonima, zbog izgradnje fontane u Vitezu, ne može biti pokrenuta krivična prijava, kazala nam je sarajevska advokatica Senka Nožica.

Kao što je poznato, u etno selu “Čardaci” postavljena je fontana koja pokazuje kako tri osobe uriniraju u bazen koji ima konture BiH. Ova fontana je već izazvala brojne polemije u domaćoj javnosti, a bilo je čak i poziva da su u ovaj slučaj umiješa nadležno tužilaštvo, koje bi naredilo rušenje fontane i podnijelo krivičnu prijavu protiv vlasnika.

Međutim, za pokretanje krivične prijave, kako nam je kazala Nožica, ne postoji zakonski osnov.

Radi se o umjetničkom djelu sa satiričnom porukom. Možda satira jeste preoštra, ali bilo bi čak i opasno zabraniti neko umjetničko djelo. Osim toga, ako se neki od domaćih političara našao uvrijeđenim zbog ovakve fontane, treba znati da u demokratkim društvima obavljanje većih funkcija sa sobom nosi i obavezu da podnosi više provokacija, pa ponekad čak i kleveta, jer političari imaju mogućnost da se brane i to svojim javnim radom, a ovo je jedan od načina kako neki stanovnici BiH ocjenjuju njihov javni rad – kazala je Nožica.

Ona je podsjetila da je u bivšoj državi postojao zakon koji su se štitile vrijednosti vezane za državu, socijalizam i slično. Podsjetila je na slučaj zabrane jednog broja lista “Valter” zbog korica, gdje je na naslovnici bila slika djeda mraza skinutih pantalona, tako da mu se vidio polni organ, uz naslov “Jugo sretna Nova godina”, a na zadnjoj stranici je bila fotografija dedamrazovih leđa, sa golom stražnjicom.

– Međutim, devedesetih godina smo odlučili da želimo demokratsko društvo. Demokratija je jako teška i mi se još uvijek na nju privikavamo. Ona podrazumijeva da moramo otrpiti, odnosno de se ne smije zabranjivati, čak i ono što nam se ne sviđa i što se protivi našim svjetonazorima, a jedini način da na to je reagujemo je da organizujemo skup na kojem ćemo iznijeti naše neslaganje. Ukratko: Tražili ste, dobili ste, trpite – kazala je Nožica.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here