Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje

Zastupnici njemačkog Bundestaga usvojili su na današnjoj sjednici rezoluciju “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” i druge odluke koje se tiču naše zemlje.

Podrška visokom predstavniku Christianu Schmidtu, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poruke su koje su se više puta mogle čuti tokom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BiH. Većina govornika podržala je misiju Althea, no bilo je i onih koji su bili protiv toga.

Iz AFD-a su tokom rasprave poručili da neće podržati slanje njemačkih vojnika u BiH, te ustvrdili da Zeleni ništa ne propituju kritički.

– Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN-a, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom interesu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencije, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu – rekao je predstavnik AFD-a.

On je u diskusiji rekao da se mora biti suzdržano što je dugi niz godina bio njemački rezon, zbog realnopolitičkih razloga. Ustvrdio je da Zeleni i ljevica ništa više kritički ne propiruje.

– Naravno da je stabilnost na Balkanu interes Njemačke. Dat ću nekoliko primjera, izbjeglice, kriminalitet, ali sa ponovnim angažmanom Bundeswehra u BiH se neće promjeniti ništa – rekao je govornik.

Liberal Thomas Acker osvrnuo se na odnose u regionu, te člana Predsjedništva BiH nazvao separatistom.

– Kada Vučić kaže da će svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da saradnja sa Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup naspram separatističkih snaga – rekao je Acker.

Više puta tokom rasprave zastupnici u Bundestagu potcrtavali su značaj evropskog puta BiH i davali podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

– Od 1995. godine smo imali osam slobodnih izbora na državnom nivou, jako je važno očuvati taj faktor demokratije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom, s obzirom na predstojeću reformu Dejtonskog sporazuma, po mom će se mišljenju morati raditi o tome kako će tri naroda urediti ravnopravnost, te zaštiti prava manjina – rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom diskusije o slanju ALTHEA misije u BiH.

Adis Ahmetović, izvjestilac za BiH ispred Bundestaga, poručio je da je vraćanje u misiju Althea važan korak za osiguranje mlade demokratije, kakva je u BiH.

– Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU – rekao je Ahmetović.

SPD, FDP i Zeleni su pozvali njemačku vladu i kancelara Olafa Scholza da da pruži veću podršku BiH. Tokom rasprave poručeno je da Milorad Dodik i Dragan Čović, koje su definirali kao nacionalističke lidere, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. (N1)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *