Bugajski: Rusija želi zamrznutu BiH, SAD to neće dopustiti

Američki analitičar Janusz Bugajski mišljenja je da je Moskva pomalo zabrinuta da će dolazeća američka administracija posvetiti više pažnje BiH i pokušati deparalizirati ili odmrznuti zemlju te je učiniti kredibilnijom i funkcionalnijom državom koja se može kvalificirati za Evropsku uniju pa čak i za NATO.

– Rusija kao što znamo više voli držati BiH paraliziranom i podijeljenom, tako da mislim da je to vrlo snažna poruka zabrinutosti Rusa da se možda BiH kreće u evropskom i transatlantskom smjeru. Također se pitam i o čemu se razgovaralo sa Dodikom, znate to će biti zanimljivo, šta će iz toga proizići, navodi Bugajski govoreći o nedavnoj posjeti ruskog ministra Sergeja Lavrova.

Bugajski očekuje da će u narednom periodu i nova američka administracija pažnje posvetiti Balkanu.

– Balkan za Bidena nije glavni prioritet u vanjskoj politici, ali je svakako jedan od prioriteta, posebno spor oko Kosova i Srbije i unutrašnja bosanska močvara, tako da mislim da će Bidenov tim na ovo gledati sa više pažnje i oni su već dobili preporuke i sugestije uključujući i prošle sedmice kada sam svjedočio u Kongresu da BiH mora imati odgovarajući Ustav, da niz stvari treba reformirati kako bi se postala funkcionalna država. To je zabrinulo Rusiju. Rusija želi Bosnu i Hercegovinu kao zamrznutu, a ne kao funkcionalnu državu, kaže Bugajski.

On pozdravlja odluku Džaferovića i Komšića.

– Mislim da je to bio znak hrabrosti, znak da će se hrvatsko i bošnjačko stanovništvo suprostaviti Rusiji i da neće biti maltretirano. Rusi očekuju da im ljudi dolaze koliko god da se miješaju i šta god da govore o njihovoj zemlji. Mislim da je veoma važno da lideri principijelno ustanu za integritet i neovisnost svojih zemalja, zaključuje Bugajski.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *