“BTL Medical Montenegro”: Respiratori svuda pošli, nigdje stigli, blokada računa od pet miliona eura

0
159

Crnogorskoj kompaniji BTL Medical Montenegro, koja se spominje u aferi respiratori u BiH, Centralna banka Crne Gore blokirala je račune zbog potraživanja srpske firme Sinofarm od 5 miliona eura, potvrđeno je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Vijesti. Odluka je donesena na osnovu rješenja Privrednog suda Crne Gore o privremenoj zabrani raspolaganja novcem budući da beogradska kompanija za pet miliona eura nije dobila 200 naručenih respiratora. U rješenju do kojeg je došlo Oslobođenje piše da se privremeno zabranjuje BTL Medicalu da raspolaže sa pet miliona eura kod svih poslovnih banaka u zemlji kod kojih ima domaći ili devizni račun, a nalaže se CBCG da svim bankama kod kojih oni imaju račun uskrati ovoj kompaniji ili trećem licu isplatu tog novca.

Kako je Oslobođenje već pisalo ova crnogorska kompanija spominje se kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH. Još 14. aprila potpisan je ugovor između kompanije Shanghai ChangQi Medical Technology Center i kupca kompanije BTL Medical Montenegero za kupovinu 100 respiratora proizvođača Chang Feng model ACM812A u ukupnom iznosu 30 miliona kineskih Yuana. Isti dan je potpisan aneks ugovora gdje se kao konačni kupac navodi firma FH Srebrena malina za iste uređaje, količine i ujedno isti iznos novca. Cijena jednog respiratora u ugovoru sa Srebrenom Malinom je 76. 636,67 KM po komadu odnosno ukupno za 100 respiratora 7. 661.157 KM.

Istragu o spornoj nabavci kineskih respiratora vodi Tužilaštvo BiH. Bh. istražni organi su putem svojih kolega u Crnoj Gori izuzeli određenu dokumentaciju iz kompanije BTL Medical Montenegro, što je za Oslobođenje potvrdila Sanja Lekić, vlasnica BTL-a.

– Radi se o aneksu ugovora gdje je firma Srebrena malina trebala da sarađuje sa firmom BTL Medical i nisu ostvarili saradnju već su ostvarili direktno saradnju sa firmom iz Kine. Ovdje su svi vidjeli da nema nikakvih transakcija, da nema nikakvih plaćanja i da ništa nije rađeno sa firmom BTL Medical. To je provjereno sa strane specijalnog tužilaštva da apsolutno nema nikakvih novčanih transakcija sa firmom BTL Medical i da firma Srebrena malina nije kupila od firme BTL Medical respiratore već direktno od kineske firme koja se bavi prodajom respiratora, kaže Lekić.

U međuvremenu su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu privremeno obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.096.520,78 KM i 2.083,45 eura. Kako je Oslobođenje već pisalo radi se o računima firme Srebrena malina u Privrednoj banci Sarajevo. S tim u vezi je Sud BiH jučer donio rješenje o produženju privremene obustave raspolaganja navedenim novčanim sredstvima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here