Bruka stoljeća tuzlanskih tužilaca: Kriminala nema – optužnice ima!

Živopisne zgode i nezgode iz manufakturne radnje s natpisom Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, kojom šefuje dokumentovano netalentovani Tomo Ljubić, nemaju kraja. Iz „Čađave mehane“, kako narodi i narodnosti tuzlanske nahije tepaju manjinskoj družini tužibaba okupljenoj oko rečenog Ljubića, stižu nove smjehotresne nepravničke skaske. Pa krenimo od početka.

Tuzlanski rudnik soli je 2020. godine objavio tender za izradu sedam bušotina na području nalazišta kamene soli Tetima. Zadnjeg dana decembra iste godine, privredno društvo Mining&Drilling iz Gračanice je dostavilo ponudu za izvođenje bušenja vrijednosti 4,6 miliona maraka bez PDV. Ta je ponuda bila manja za milion maraka od ponude firme iz Bugarske!

Tačno 12. februara  2021. godine, prokurist gračaničke firme Mining&Driling, Dženan Mujkić i v.d. direktora Rudnika soli, Aziz Čačković, potpisali su Ugovor o izvođenju radova na novim bušotinama. Samo šest dana kasnije, takozvani kantonalni tužitelji Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas održavaju konferenciju za takozvane novinare i saopštavaju da su priveli skoro kompletno rukovodstvo Socijaldemokrata BiH na čelu sa predsjednikom Enverom Bijedićem i skoro cijeli menadžment Rudnika soli sa Azizom Čečkovićem te ocem Atifom i sinom Dženanom Mujkićem, najodgovornijim osobama firme Minning&Drilling, zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo zavjere i udruživanja radi sticanja materijalne dobiti i drugih koristi na način da su uticali da domaća firma dobije posao, a ne bugarska, koja je bila skuplja za milion maraka! O tempora, o mores!

Da je potpisani ugovor valjan i da je koristan za Rudnik soli, potvrdili su pravni i stručni organi Rudnika, Ministarstvo privrede, Vlada Tuzlanskog kantona, Federalna rudarska inspekcija i Kantonalno pravobranilaštvo! Kako su bili ispunjeni svi zakonski i stručni uslovi, 28. aprila su započeli radovi predviđeni ugovorom!

Baš tog dana, nastavljajući dalju istragu, tužitelj Serhatlić vrši pritisak na jednog stručnjaka Rudnika da kaže kako je posao trebala dobiti bugarska firma! Dakle, uporedo sa uspješnim bušenjem na Rudniku, Serhatlić nastavlja sa mlaćenjem prazne slame, nastavlja sa istragom posla na kojeg niko nije imao ni zakonsku ni stručnu primjedbu. I, upravo kad je posao bušenja uspješno završen, Serhatlić podiže optužnicu protiv devet, kako je u njoj napisao, nikad osuđivanih osoba, predlažući 30 svjedoka, šest eksperata i ravno hiljadu materijalnih dokaza!

Skroz živopisno je istaći da optužnica nema nijedan materijalni dokaz „za davanje i primanje dara i drugih koristi“ i da su optuženi organizovano djelovali za davanje i primanje dara i drugih koristi! Dakle, u optužnici, čiji autor pokazuje odsustvo poznavanja pravnih normi, a pravo se i sastoji u tome, a prisustvo otežanog mišljenja, nema nikakvog kriminala. Da sam među optuženima, ali nisam u rukovodstvu Socijaldemokrata BiH, priznao bih da sam sve učinio da posao dobije domaća, a ne strana firma. Unatoč Serhatliću i Bingasu!

Još jedna komika iz „Čađave mehane“. Naime, Općinski sud u Tuzli je vodio prethodni postupak protiv devet optuženih, među kojima su bile i mjere zabrane kretanja i druženja, uzimanje mobilnih telefona i vraćanje svega u pređašnje stanje, sad je ostao bez posla. Naime, cijeli predmet je, bez ikakvog zakonskog osnova, dodijeljen Općinskom sudu u Gračanici! Taj je sud 4. aprila optuženim dostavio obavijest da je optužnicu potvrdio!

Na kraju, prema odredbama Zakona za nekoliko dana treba započeti nezakoniti proces stoljeća tuzlanskog Tužilaštva. I ko sad kaže da su politička suđenja otišla „na smetljište istorije“!? O radu tuzlanskih tužitelja stručna javnost je izrekla svoj sud rekavši da su oni „dali velik doprinos što se naše pravosuđe nalazi u – dobokoj provaliji“! (Piše: Ekrem AVDIĆ)
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *