Bruka i sramota: Do gradskog groblja Trnovac kroz blato i “jezerca” (Foto)

Gradsko groblje Trnovac u Tuzli primjer je nebrige vlasti da se porodicama, koje nekoga sahranjuju, pomogne da lakše dođu do mjesta ukopa preminulog

6
1444

Gradsko groblje Trnovac je prava bruka i sramota Grada.

Za razliku od tzv. vjerskih grobalja/mezarja, koja su koliko-toliko uređena i s asfaltiranim stazama, ovo Gradsko jedino je najblaže rečeno – zapušteno!

Do grobnih mjesta dolazi se lošim, neravnim puteljkom, a za vrijeme kišnog vremena, kao što je ovih dana, kroz blato i lokve vode.

– Prijateljima koji su najavili da će za godišnjicu doći na mezar mog muža, poručila sam da ponesu rezervnu obuću. Jer, kad prođu kroz blato, takvim cipelama neće moći u grad – kazala je jedna Tuzlanka, ogorčena što već godinama niko nema sluha da uredi makar prilaze grobnim mjestima i asfaltira glavni puteljak.

U velikim gradovima, poput Zagreba, Varaždina, Sarajeva, Mostara i drugim, ali i u mnogim manjim od Tuzle, groblja se redovno uređuju i stvaraju pristojni uslovi za buduće sahrane.

Gradsko groblje Trnovac u Tuzli primjer je nebrige vlasti da se porodicama, koje sahranjuju, pomogne barem da na normalan način dođu do mjesta ukopa preminulog.

Neko će reći da je ateističko, odnosno, Gradsko groblje na lokalitetu koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i da je to njihova obaveza. Ali, nije tako. SPS je dala na raspolaganje dio zemljišta na kojem se sahranjuju ateisti, ali ne vodi brigu o njemu i nije zabranila bilo kome da uređuje pristupne puteve.

Ako se groblje službeno zove Gradsko groblje Trnovac, onda je logično očekivati da će Grad odvojiti malo novaca iz budžeta kako bi se uredili pristupni putevi, te da pogrebne povorke i posjetioci groblju ne prolaze stotinjak metara blatnjavim putem s mnoštvom “jezercadi”.

Odnos prema umrlim i njihovim porodicama trebao bi biti na razini civiliziranih, demokratskih društava. Gradsko groblje Trnovac je, nasuprot tome, mjesto bruke i sramote. (TL – Foto: Miro Petrović)

6 Komentari

  1. Ma i ovo što su proširili je nelegalno. Uzurpiran je dobar dio gradskog parka. Znamo da mjesta za ukop nema ali alternativnih rješenja se moralo napraviti. Pitanje je koliko ćemo još čekati na novo gradsko groblje u Tuzli ?!?!

  2. Već neko vrijeme se kanim pisati o vrlo negativnom iskustvu koje sam imala sa KC Tuzla i Gradskim grobljem u kontekstu prodaje grobnih mjesta preko “štele”, što je rezultiralo time da sam u danima najvećeg žalovanja, neposredno prije i nakon dženaze mog rahm. oca, bila prinuđena organizirati i platiti premještanje (za sebe) već kupljenog i uređenog grobnog mjesta da kao članovi porodice ne bi bili razdvojeni, a što se zamalo nije desilo i pored već postojećeg ugovora sa mnom (iz 2018. god.). U međuvremenu, bez da sam prethodno obavještena, prodata su grobna mjesta koja su se nakon prošlogodišnje oluje i slamanja bora “odjednom otvorila” za bivšeg uposlenika gradske uprave, iako su mu iz KC najprije govorili da ne može ukloniti panj i korijenje staroga bora, kao i meni prije 2.5 godine, no on je “insistirao” i na kraju uspio dobiti odobrenje da to učini (a time i da zajedničko mjesto vječnog počinka članova moje porodice zamalo “destruira”) … S druge strane, kad sam ja 2018. god. tražila da platim uklanjanje bora kako bi grobna mjesta članova porodice bila u nizu jedno do drugog, rečeno mi je da to ne dolazi u obzir “da sjelina ne bi povukla grobove” te je predloženo da grobno mjesto za trećeg člana bude između dva susjedna bora, nadomak ostalih članova porodice, pa su ta mjesta tako bila i uredjena (sa okolicom). No eto, “odjednom se ukaza mjesto” za “gradske oce”, pa ja premještanje grobnog mjesta moradoh platiti koliko i samo grobno mjesto, kao da sam ga dva puta kupila. I što je najmučnije u svemu, gospoda su to pokušala prikazati kao da mi “izlaze u susret i čine uslugu da se porodična harmonija ne bi narušila”… Iluzija nemam, jer odavno već znam za neetičnost i postojanje dvostrukih aršina u ovom “Gradu”… Nego, malo je reći bruka i sramota i kad je u pitanju uređenje i održavanje ovoga groblja. Slika zaista govori više od riječi.

  3. 100m dalje funkcionira pravna država. Mislim na Pravoslavno groblje koje treba biti primjer uredno odrzavanog groblja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here