Broj zaraženih u Hrvatskoj skočio na 206, među njima i 12 ljekara

U Hrvatskoj je u subotu zabilježeno 49 novih slučajeva koronavirusa, što je dosad najveći porast u jednom danu od početka epidemije, a zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite najavljene su strože mjere, zabrana grupiranja i prekid međugradskog i gradskog javnog prometa.

U Hrvatskoj je u subotu potvrđeno ukupno 206 zaraženih, što znači da se u 24 sata broj bolesnika povećao za 78. Među bolesnicima nema novih na respiratoru, osim sadašnja tri, javila je Hina.

Zaraženo 12 liječnika

Dosad je zaraženo 12 liječnika, novi slučaj je otkriven u Dubrovniku a trenutno je u tijeku epidemiološko postupanje u KBC-u Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je jedan zaraženi pacijent došao na operaciju.

“Ušli smo u fazu kad se povećao broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu, to ukazuje da smo u fazi uzlazne putanje epidemijske krivulje, što se može zaustaviti jedino poštivanjem preporuka Stožera civilne zaštite”, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog nepoštivanja propisanih mjera zaštite od zaraze Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o strožim mjerama, obustavi javnog prometa u trajanju od 30 dana, te zabrani okupljanja na javnim površinama.

Od nedjelje obustavlja se javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu i tramvajski promet.

U Zagrebu autobusi će za sada nastaviti prometovati, a ulaz će biti dopušten samo osobama koje će imati iskaznicu Civilne zaštite. Također se zatvaraju svi željeznički i autobusni kolodvori.

Ograničava se i javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu. Zabranjuju se sve redovite brzobrodske linije u obalnom linijskom pomorskom prometu izuzev u slučaju hitnih intervencija, a na državnim trajektnim i brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima, osim za hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima te djelatnike javnih i komunalnih službi.

Napravite razmak ili će vas policija kažnjavati

Sljedećih 30 dana zatvaraju se javne površine, a iz policije najavljuju da će obilaziti ulice, trgove, rive i parkove i pozivati građane da idu kućama.

“Vidio sam jutros da ljudi idu dvoje po dvoje. To ne ide. Napravite razmak ili će vas policija kažnjavati”, upozorio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Dječja i sportska igrališta već su ranije stavljena izvan uporabe , a s porastom oboljelih od koronavirusa uvedena su i nova pravila za održavanje pogreba i vjenčanja, isključivo u najužem krugu obitelji i uz predstavnika vjerske zajednice.

Obustavljeno je također organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Nacionalni stožer Civilne zaštite upozorio je ponovno građane da ne izlaze iz kuća i pridržavaju se uputa.

“Naši životi će se sve više mijenjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mjera koja se pokazala kao nužna. Ljudi, ostanite doma. Ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao”, poručio je Božinović.

Inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere. “To je nečuveno”, ocijenio je Božinović i najavio obračunavanje s onima koji šire panične poruke.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *