Britanski izaslanik za Balkan: RS ne može biti nezavisna

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i "nezavisna država" kakvom je želi učiniti Milorad Dodik, kazao je Peach
Britanski izaslanik za Balkan: RS ne može biti nezavisna

(Lord Stuart Peach – Foto: Agencije)

RS ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hinu Lord Stuart Peach, specijalni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan.

London “osuđuje prijetnje” odcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja podržavati dejtonski sporazum, rekao je Peach, koji je posjetio Hrvatsku po peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera.

On se, između ostalih, sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem. 

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas je “i dalje zabrinut”, posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljenja RS. 

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i “nezavisna država” kakvom je želi učiniti Milorad Dodik, kazao je Peach. 

“Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku skupinu”, rekao je Peach. (H)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *