Brisel poslao jasnu poruku Moskvi

Deustche Welle u novoj analizi govori o porukama koje Brisel šalje Moskvi, te o tome koliko je pozitivan signal važan za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky).

Njihovu analizu prenosimo u cijelosti.

Evropska komisija je stisnula zube, gurnula na stranu sve svoje – čak i opravdane sumnje i želi Ukrajini otvoriti vrata za člansto u EU u nekoj doglednoj budućnosti. U ovim okolnostima time čini jedino ispravno. Djeluje politički, ispunjava svoju europsku odgovornost i spremna je jasno reći što hoće. A to glasi: mi želimo Ukrajinu u našoj zajednici.

Provjera prioriteta

Brisel svojom preporukom šalje jasnu poruku Moskvi i krvavom revizionizmu Putina suprotstavlja daleko bolju perspektivu. Usprkos izjavama u Sankt Petersburgu, vladar Kremlja ne želi prihvatiti Ukrajinu kao pravu državu, pogotovo ne u njenim državnim granicama. On Ukrajinu vidi više kao “birokratsku” tvorevinu koja je zapravo dio njegovog ruskog carstva o kojem sanja.

Kad EU u ovoj situaciji ne bi Kijevu otvorila vrata u Evropu, to bi za njega bila pobjeda pod parolom: gledajte, niti zapad vas ne želi! Zato vi pripadate nama.

Geopolitički gledano – prije svega obzirom na budućnost Evrope i svjetski poredak koji se barem donekle drži nekih pravila – Komisija nije niti mogla ništa drugo odlučiti. Treba se samo nadati kako sitničarenje nekih članica neće uništiti ovu sliku jedinstva. Do sastanka na vrhu sljedeće sedmice, Austrija i neke druge države imaju još vremena provjeriti svoje prioritete i staviti na stranu svoje načelno protivljenje prihvatanju novih članica u Uniju. Sad ne mogu biti najvažniji niti strah od troškova niti briga o drugim posljedicama.

Potrebna podrška

Ukrajina i njeni građani u ovim teškim trenucima trebaju baš svaku zamislivu podršku. Tu spada i oružje, novac, humanitarna pomoć, ali i politička podrška. A za Ukrajince koje se bore za svoju domovinu je poziv u Europsku uniju izuzetno važna poruka. Još na golemim prosvjedima na Maidanu u zimi 2013/14. su prosvjednici protiv tadašnje proruske vladajuće klike vijorili plavu zastavu Europske unije. Kao znak nade krenuti, makar i dugačkim putem prema Zapadu i Europi. To je nešto što daje snagu i mnogima koji tako hrabro već tri mjeseca prkose Putinovom razornom pohodu.

I za predsjednika Zelenskog je pozitivni signal iz Brisela od životne važnosti. On je svojim građanima mnogo toga obećao i vjeruje kako im ništa drugo ne preostaje nego sada kročiti kroz dolinu krvi i suza. On im mora ponuditi barem jedno: obećanje prave evropske perspektive. Sve ostalo bi i za njega bila politička katastrofa.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *