Breskva je kraljica ljeta koja čuva vid i bubrege

Breskva je ukusna i vrlo zdrava voćka, popularna baš u svakom kutku svijeta. Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji vitamini, koje sadrži breskva su A, C, E, K i B3.

Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

Breskva sadrži folate, klorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljikohidrate te nešto manje količine bjelančevina i masti.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima – vitaminima C i E – breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.

Osim toga vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih oboljenja.

Vitamin E naročito je djelotvoran u prevenciji nastanka arterijskog plaka, suženja arterija i razvoja ateroskleroze.

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože.

Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *