Brazilski ekolog upozorava: Ovo je područje iz kojeg bi mogao stići novi virus

0
377

Iduća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola i tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima ondje prelazi sve granice zbog nesmiljenog krčenja šuma.

Naučnici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina pridonosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude.

To uključuje novi koronavirus, koji je najvjerovatnije ‘skočio’ sa šišmiša i ljuskavaca na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizira.

Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosustave tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi zbivaju u Amazoniji.
Amazonija – golemi rezervoar virusa

“Amazonija je golemi rezervoar virusa. Bolje da ne iskušavamo sreću”, rekao je u razgovoru za AFP.

Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom.

Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Jaira Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarenje i poljoprivredu, deforestacija Amazonije znatno je porasla.

Trend se nastavlja i ove. Od januara do aprila ‘izbrisano’ je 1.200 četvornih kilometara šume, što je novi rekord za četveromjesečno razdoblje. Podaci su to brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE).

Iskrčena površina ukupno je premašila 11.000 četvornih kilometara, što je područje otprilike veličine Dalmacije u regiji.

To su loše vijesti, ne samo za planet nego i za ljudsko zdravlje, kaže Lapola koji je doktorirao na institutu Maxa Plancka, a sada radi na brazilskom univerzitetu Campinas.

“Kad stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude”, rekao je.
HIV, ebola, denga

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i groznice denga. “Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža”, kaže Lapola.

Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrirana u južnoj Aziji i Africi.

Golema bioraznolikost Amazonije mogla bi regiju pretvoriti “u najveći svjetski bazen koronavirusa”, rekao je Lapola misleći na koronaviruse općenito, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije, prenosi Hina

“To je još jedan razlog da se Amazonija ne koristi iracionalno”, naglasio je.

“Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume”, tvrdi. “Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidivim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here