Branioci Mariupolja odbijaju ruski ultimatum da se predaju

Rusko ministarstvo odbrane je danas objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branioci, među kojima je i 400 “stranih plaćenika”, dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima ko želi odustati

Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskom zahtjevu da danas polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njene vojne snage gotovo u potpunosti zauzele, što bi za nju bila najveća nagrada u gotovo dvomjesečnom ratu.

Nekoliko sati nakon zadanog roka ukrajinski borci, koji se skrivaju u čeličani Azovstal koja gleda na Azovsko more, nisu pokazivali nikakve znakove predaje.

Rusko ministarstvo odbrane je danas objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branioci, među kojima je i 400 “stranih plaćenika”, dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima ko želi odustati. Ukrajinska vlada o tome nije objavila nikakvu informaciju.

Istovremeno najmanje pet osoba je ubijeno, a 13 ih je ranjeno u današnjem nizu napada na Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine. Napadi su izazvali nekoliko požara u samom centru grada, prenosi Index.hr.

Novinari AFP-a kažu da su čuli dva rafala i da su vidjeli pet požara kako se šire u stambenim dijelovima u centru Harkiva.

U trenucima koji su uslijedili nakon napada na ulicama se osjećala panika, svi koji su se zatekli tamo bježali su u skloništa, a automobili su se udaljavali od opasnih dijelova grada.

Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u kojemu je prije rata živjelo gotovo milion i po stanovnika, na početku ruske ofanzive nekoliko je dana zaredom bio meta teških borbi, ali i dalje je pod kontrolom ukrajinskih vojnih snaga.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *