Bračni par iz Brčkog u pritvoru nakon što im je policija pronašla plantaže droge

0
280
policija brcko distrik represivne mjere oduzimanje automobila vozacima koji ne placaju saobracajne kazne
Policija Brčko distrikta represivno djeluje prema nesavjesnim vozačima (Foto: Ilustracija)

Bračni par iz Brčkog završio je u pritvoru, a nakon što je policija pronašla plantaže indijske konoplje koju su uzgajali na nekoliko lokacija. Vrijednost droge je pola miliona maraka.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, tamošnji nadležni sud odredio je pritvor supružnicima P. K. (50) i K. K. (41), uhapšenim prije dva dana u policijskoj akciji kodnog naziva Korov, prenosi Klix.ba.

Budući da posjeduju državljanstva drugih država, osumnjičenima za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, jednomjesečni pritvor određen je usljed opasnosti od bjekstva.

“U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta prije dva dana uhapsila je P. i K. K, oboje državljani Hrvatske i Austrije, zbog sumnje da su u mjestu Gornja Skakava, jugozapadno od Brčkog, uzgajali Indijsku konoplju. Oni se sumnjiče da su na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada Indijske konoplje s ukupno 302 stabljike”, naveli su iz Tužilaštva.

Usto, oni su, kako tvrde iz Tužilaštva, u kući u tom naselju držali predmete koji se mogu dovesti u vezu sa uzgojem ove biljke, ali i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena.

Nakon što ih je policija uhapsila slobode, nastavljena je kriminalistička obrada slučaja, a u daljem postupku postupajući tužilac tužilaštva ispitao je osumnjičene i podnio prijedlog da im se, usljed opasnosti od bjekstva, odredi pritvor.

Radi osiguranja njihovog daljnjeg prisustva i uspješnog vođenja krivičnog postupka, Osnovni sud distrikta odredio je pritvor za P. K. i K. K. u trajanju od jednog mjeseca, piše Klix.ba.

Nezavisno od odluke po žalbi, koju osumnjičeni mogu izjaviti Apelacionom sudu, Tužilaštvo i Policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here