Božićna poruka gvardijana Franjevačkoga samostana u Tuzli: Božić kao blizina, smisao i odgovor

U povodu predstojećeg blagdana Božića gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli, Fra Željko Nikolić uputio je Božićnu poruku vjernicima koju prenosimo u cijelosti.

Kršćanski vjernici ove 2020. godine dočekuju Božić, blagdan Božjega učovječenja i solidarnosti, u izmijenjenom iskustvu svijeta, vjere i međusobne komunikacije. Dočekuju proslavu ovoga utemeljujućega događaja kršćanske vjere u suživotu s pandemijom koronavirusa i suživljavanju s mjerama fizičke distanciranosti, nošenja zaštitnih maski i ograničavanja socijalne komunikacije općenito.

Ove nove normalne životne okolnosti određuju ne samo socijalni, društveni, psihološki, politički ili ekonomski „modus vivendi“ svakoga pojedinca ili naših društava, nego bitno utječu i na vjerničko iskustvo susreta s Tajnom, s Bogom koji se u Božiću čovjeku i svijetu samopriopćava i objavljuje na poseban način: kao Blizina koja razdire distancu ljudskoga i božanskoga, kao Smisao koji omogućuje čovjeku prihvatiti svoj život sa svim njegovim ranama i radostima te kao Odgovor na onu temeljnu, duboko humanu čežnju za smirajom i vlastitim „mjestom pod suncem“ u svijetu i zajednici vjerujućih, rastrganim strahovima, mržnjama, sukobima, nepovjerenjem i isključivanjem Drugoga.

Možda nikada ranije kršćani cijeloga svijeta, ali i svi mi u ovoj našoj ranjenoj zemlji Bosni i Hercegovini i našoj Tuzli, nismo više trebali ove božanske blizine, smisla i odgovora kao ovoga Božića.

U “bolesnome svijetu” (T. Halík) i u ovoj zemlji i gradu opterećenim i starim problemima svih naših nerazumijevanja i nesporazuma potrebno nam je i novi, jasniji i drukčiji govor o Božiću. Njega nećemo pronaći niti u potrošačkoj groznici supermarketa, niti u raskošnim i blještavim uređenjima naših domova, crkava i trgova, nećemo ga pronaći možda ni u patetičnim propovijedima i porukama religijskih profesionalaca. Pronaći ćemo ga možda u neizgovorenom i prešućenom činu elementarne solidarnosti sa siromašnima ovoga svijeta, u pruženoj ruci utjehe bolesnima, u grčevitoj borbi da u manjku fizičke blizine drugome čovjeku, bratu, kako ga oslovljava Franjo iz Asiza, postanemo prijatelji, supatnici i donositelji nade, koja „bolesni svijet“, našu zemlju i naš Grad može učiniti mjestima pažljivoga zajedničkog života.

Isusovo rođenje, kojega kršćani čitaju kao Božje učovječenje ili utjelovljenje, nije događaj od prije više od 2000 godina. Nije Božić ni datum u kalendaru kojega potrošačka kultura i „tržišna religija“ obilato koriste da zadovolje ljudski egoizam i pohlepu. Božić je, tako sveta knjiga kršćanstva svjedoči, nova i stalno prisutna Božja prisutnost u ranjivosti čovjeka i njegova svijeta. Božić je ona Blizina koja može pomiriti i približiti razdvojene pojedince, kulture, nacije, politike i identitete; Božić je onaj Smisao koji u rastrganu ljudsku egzistenciju, neuvjerljivu religioznost i neetičnu politiku stalno ubrizgava nadu u bolji, odgovorniji i solidarniji život i djelovanje; Božić je naposljetku onaj Odgovor ne samo na ona važna ljudska pitanja iz domena vjerovanja ili nevjerovanja, nego i na ona pitanja koja se tiču običnoga čovjeka i njegova praktičnoga svakodnevnog života: pitanja političke odgovornosti, socijalne pravednosti, solidarnosti i zauzimanja za suživot, dijalog i elementarnu blizinu drugome.

Tuzlanski franjevci, zajedno s braćom cijele Bosne Srebrene, žele i ovoga Božića sa svim kršćanima, našim sugrađanima ovdje u Tuzli i sa svakim čovjekom do kojega dopre naš glas, podijeliti radost Božjega dolaska nama. Ako je svemoguća Tajna, koju svi mi vjernici abrahamske ekumene nazivamo Bogom, svojim prilaskom čovjeku ukinula distancu Neba i čovjeka, onda se ni mi ne trebamo distancirati u odnosima jednih prema drugima. Poštujući nužnu fizičku distancu u vrijeme pandemije, pojačajmo ljudsku, socijalnu i odgovornu blizinu i učinimo naš svijet, zemlju i grad lijepim mjestima za zajednički život. Mjestima u kojima će Božić biti ne samo neki kršćanski marker u svijetu, nego prigoda za susret u međusobnom rastu i odgovornosti za naš zajednički život.

Svim kršćanima koji Božić slave kao blagdan Kristova utjelovljenja upućujem čestitku i pozivam ih da se u ovo „blago vrijeme“ ponašaju epidemiološki odgovorno, a svim građanima našega Grada Tuzle, domovine Bosne i Hercegovine i svim ljudima dobre volje sretna i blagoslovljena nova 2021. godina. Mir i dobro! (tl, foto: dz)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *