Bošnjaković: Moja porodica i ja pretrpjeli smo ovih par mjeseci pravi pakao!

Fudbaleri Tuzla Cityja u posljednjem su kolu prvenstva BiH pobijedili novog-starog prvaka, Zrinjskog, i tako su ostali u Premijer ligi. U idućoj sezoni kao jedini tuzlanski klub u eliti bh. nogometa.

Kraj sezone je svima u klubu dobro došao, a posebno šefu struke, Milenku Bošnjakoviću, koji je iz kola u kolo, od utakmice do utakmice, “šetao ivicom žileta”. Imeo je noćne more, pogotovo nakon gubitka bodova s direktni konkurentima za ispadanje. Izdržao je sve, zajedno s igračima i upravom i sada – sve ispočetka!

Sezona je bila naporna i dosta iscrpljujuća, kako za mene i igrače, tako i za sve ljude u i oko kluba. Na polusezoni smo bili u zoni ispadanja i ni mi, a ni ostali klubovi koji su na polusezoni bili u donjem dijelu tabele, nismo uspijeli da se odlijepimo ranije i uđemo u “mirnu luku”. Na kraju smo, ipak, uspijeli ostati iznad crte ispadanja i jako smo sretni zbog toga – kaže Milenko Bošnjaković u razgovoru za portal TuzlaL!VE.ba.

Spasio dva “davljenika”

Imao je i ranije turbulentnih sezona, a borba da izbjegne niži rang takmičenja pretvorila ga je, na neki način, u “majstora za osptanak”.

Meni je ovo druga situacija u kojoj sam se našao u borbi za opstanak. Jer, 2019. godine sam sa Zvijezdom 09 iz Stanišića bio u identičnoj situaciji. I tada smo uspjeli ostati u Premijer ligi BiH – dodaje

I naredne sezone u Premijer lige BiH – ekipa Tuzla Cityja (Foto: PR)

Kaže kako je teško stalno biti u situaciji borbe za opstanak. Veliki je pritisak i na trenerima i na cijeloj ekipi.

Strah i nervoza od mogućeg ispadanja te razara. Posebno kad si trener kluba iz svog grada. Valja ljudima pogledati u oči ako ne uspiješ. Posebno mi je bilo teško u jednom dijelu prvenstva kada smo bili gotovo u nemogućoj situaciji na tabeli. Kad pomislim da ispadanje prvog tima povlači ispadanje i pionira i kadeta iz Premijer lige, posljedice su ogromne. Srušili bi se snovi tih dječaka, roditelja, trenera omladinskog pogona…Lijegao sam i ustajao sa tim teretom odgovornosti i vjerujte nisam mirno spavao – ističe Bošnjaković.

Ah, ti “navijači”…

Sve se teško odražavalo i na atmosferu u porodici. Kažu u frazi da su koferi svakog trenera uvijek spakovani za odlazak. Ali, šta kada si domaći trener i ostaješ doma, u svom gradu, međi navijačima, onima koji imaju, ali i onima koji nemaju razumijevanja, nije lako.

Milenko Bošnjaković: Cilj je bio opstanak i uspjeli smo! (Foto: Arhiva TZL.ba)

Moja porodica i ja prošli smo u ovih par mjeseci kroz jedan pakao od strane “navijača”, koji su svima nama slali, čak i na privatne telefona, razne uvrede, ponižavali su nas i udarali i na obraz i na karakter. Teško je kada znaš da ti dijeca sve to čitaju na duštvenim mrežama. To je bio razlog više da se još kvalitetnije unesem u svaki trening i svaku utakmicu – napominje.

Oko nastavka saradnje s Tuzla Cityjem, ne može ništa pouzdano mogao reći. Kaže da nakon utakmice sa Zrinjskim nije bilo ni vremena, a ni prilike, da se razgovara o tome. Ima vremena.

Već sam ranije izjavio da se zahvaljujem svojoj upravi na podršci i da u jednom trenutku sve nije bilo kako smo željeli. Ali, imali su strašno razumjevanje i vjeru u mene, da mogu iznijeti teret borbe za opstanak kao šef stručnog štaba. To mi je bilo jako važno.

Prvo odmor, pa onda o poslu

Borba za opstanak zahtijeva da igrači, pored odredenog kvaliteta, posjeduju i visoke karakterne osobine, psihičku stabilnost i visok nivo odgovornosti prema klubu.

Dva kluba je zadržao u Premijer ligi BiH (Foto: Arhiva)

Ja sam imao sreću da su moji igrači posjedovali i kvalitet i karakter, zbog čega je na kraju ovaj težak put završio uspješno.

Da li se barem okvirno zna kada bi trebale početi pripreme za novu sezonu, s kakvim igračkim kadrom, s kakvim ambicijama…

Imali smo završnu večeru sa Upravom. Dogovor je da se najprije svi zajedno odmorimo desetak dana, pa ćemo onda pričati o fudbalu i narednoj sezoni – zaključio je Bošđnjaković za TuzlaL!VE.ba.

Podsjetimo, Tuzla City je prvenstvo BiH završio na 7. mjestu sa 37 bodova, odmah nakon šestorke koja se borila za titulu i evropska takmičenja. (as)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *