Bošnjačko nacionalno vijeće oduzelo mandat Muameru Zukorliću

0
97

Bošnjačko nacionalno vijeće odlučilo je na sjednici da oduzme vijećnički mandat Muameru Zukorliću, nosiocu liste Matica bošnjačka i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP), prenijele su agencije.

Zukorić je i predsjednik odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

U saopćenju se navodi da je Zukorliću mandat oduzet “jer više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća”, čime su se stekli uslovi da mandat bude dodijeljen sljedećem sa njegove liste.

Zukorlić je u izjavi za list Danas ocijenio je da je oduzimanje mandata “politička provokacija na koju će hladnokrvno reagovati”, odnosno, da neće odgovoriti ni na koji način.

– Ovakvo ponašanje ukazuje da je BNV privatiziran od dvije političke grupacije i da uopće ne služi nacionalnim interesima Bošnjaka, već isključivo ličnim i partijskim interesima, uključujući i zloupotrebu budžetskih sredstava, naveo je Zukorlić.

On je dodao da na sjednice BNV-a nije dolazio jer mu je, kako je istakao, na konstitutivnoj sjednici bila ugrožena sigurnost.

Saziv BNV-a čini 35 vijećnika, od kojih lista Samoopredeljenje Sulejmana Ugljanina ima 14 mandata, Matica bošnjačka 13, a lista Vakat je, bliska Sandžačkoj demokratskoj partiji, osam mandata.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here