Bosni i Hercegovini donirano 295.900 PCR testova

0
232
donacija pcr testovi bih
Rownak Khan i Ankica Gudeljević (Foto: UNICEF)

Bosni i Hercegovini je donirano 295.968 PCR testova za brzu detekciju koronavirusa, saopćili su iz UNICEF-a.

Kako su naveli, ovo je donacija međunarodne kompanije Novacyt, a koja će se proporcionalno distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, omogućavajući brzu dijagnostiku mogućeg prisustva koronavirusa i smanjenje mogućnosti širenja zaraze.

“Građani Bosne i Hercegovine treba da su spremni za novi val pandemije koji se širi cijelim svijetom. Upravo zato je dijagnosticiranje, pored preveniranja jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv koronavirusa. Stoga, donacija kompanije Novacyt je višestruko značajna. Ne samo što je najveća do sada u Bosni i Hercegovini, nego što može umnogome olakšati rad medicinskih radnika. Koristim priliku da još jednom zahvalim UNICEF-u na svoj dosadašnjoj podršci kao i da ohrabrim građane Bosne i Hercegovine da kako testovi, tako i vakcine svakodnevno stižu u Bosnu i Hercegovinu”, rekla je ovom prilikom Ankica Gudeljević (HDZ), ministrica Civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da trenutni val pandemije pogađa svijet, kako su saopćili, novim i zaraznijim sojevima, povećava se i važnost brze dijagnostike kako bi se spriječilo širenje zaraze izvan utvrđenih grupa.

“UNICEF podržava vlasti Bosne i Hercegovine u jačanju zdravstvenog sistema koji će pomoći u suzbijanju i ograničavanju utjecaja koronavirusa. Ova velikodušna donacija Novacyta najveća je, do sada dodijeljena jednoj zemlji, i bit će od presudne važnosti u pružanju podrške zdravstvenim radnicima da postave pravovremenu i tačnu dijagnozu te smanje i morbiditet i smrtnost od koronavirusa”, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Od početka pandemije, UNICEF u Bosni i Hercegovini je sarađivaos Ministarstvom civilnih poslova, vlastima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, pružajući podršku u isporuci vakcina kroz globalni mehanizam COVAX, pristup mehanizmu ACTA, za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, podršci u domeni mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj podršci djeci, adolescentima i porodicama, kao i hitnoj nabavci lične zaštitne opreme za najizloženiju populaciju, saopćili su iz UNICEF-a. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here