Bosna i Hercegovina u šestom šeširu žrijeba za Mundobasket

U šest ciklusa svaka reprezentacija odigraće 12 utakmica, po šest na domaćem terenu i u gostima, a prve će se igrati od 22.-30. novembra

0
389
BH. reprezentacija je svrstana u šesti šešir žrijeba (Foto: Ilustracija, arhiva)

Bosanskohercegovačka košarkaška reprezentacija smještena je u šesti šešir žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023, koji će biti održan u utorak, 31. augusta, u sjedištu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), s početkom u 12 sati.

“Zmajevi” su u istoj grupi s Velikom Britanijom, Izraelom i Holandijom, pa su to reprezentacije s kojima se ne mogu sastati u prvom krugu kvalifikacija za Mundobasket, čiji će domaćini biti Filipini, Japan i Indonezija.

SASTAV ŠEŠIRA

U prvom šeširu, od 32 reprezentacije koje se bore za 12 mjesta koja vode na SP, nalaze se Španija, Francuska, Slovenija i Srbija, a reprezentacije su raspoređene prema poziciji na aktuelnoj FIBA listi.

U drugom su Italija, Litvanija, Grčka i Njemačka, a u trećem Češka, Poljska, Rusija i Turska. U četvrtom se nalaze Hrvatska, Crna Gora, Latvija i Ukrajina.

U petom šeširu su Finska, Gruzija, Belgija i Mađarska, u šestom Velika Britanija, Izrael, Bosna i Hercegovina i Holandija, u sedmom Island, Estonija, Bugarska i Bjelorusija, a u osmom Sjeverna Makedonija, Švedska, Portugal i Slovačka.

Žrijebom će biti određeno osam grupa sa po četiri reprezentacije iz kojih će prve tri nastaviti takmičenje u drugom krugu, prenoseći sve rezultate iz prvog dijela.

U drugom dijelu kvalifikacija spajanjem po tri reprezentacije biće stvorene nove četiri grupe od po šest timova, iz kojih će po tri najbolje izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

U ŠEST CIKLUSA 12 UTAKMICA

Isti način kvalifikacija bio je primjenjen i za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, prvom na kojem su nastupile 32 reprezentacije.

U šest ciklusa svaka reprezentacija odigraće 12 utakmica, po šest na domaćem terenu i u gostima.

Prvi ciklus u kojem će se odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. biće odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

Drugi dio kvalifikacija će započeti s dvije utakmice u razdoblju od 22. do 30. avgusta 2022, nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. februara. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here