Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu

bosanska kafa nasla se na listi medju 100 najboljih bezalkoholnih pica koju je postavio popularni gastronomski magazin
Bosanska kafa je sa ocjenom 4.1 zauzela 66 mjesto (Foto: Ilustracija)

Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.

Zauzela je 66. mjesto, a posjetitelji spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1. Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa poprilično slične te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kafe.

Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su dobro mljevena. Za to se ponekad koristi mlin za kafu. Postoji nekoliko načina pripreme, ali se najčešće pravi tako što se voda prokuha u džezvi pa se doda mljevena kafa. Trebate je miješati i zagrijavati sve dok se ne pojavi gusta pjena.

Treba je ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha.

Poslužuje se u džezvi, na maloj bakrenoj tacni uz fildžan, kocke šećera i čašu vode. Mnogi dodaju i rahat lokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i gricnuti, a nakon toga slijedi gutljaj kafe.

Prvo mjesto spomenute zauzela su meksička bezalkoholna pića aguas frescas. (tl)

Podijeli

One comment

  1. čuj, pa turska kafa ne postoji, odite u Tursku pa pitajte pekmezare, ima da budu u čudu. Donijeće vam čaj. Turski, koji je u stvari isti kao gruzijski, čečenski, ruski…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *