Borrell: U Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca

Oni koji potkopavaju teritorijalni integritet i jedinstvo svoje zemlje na Balkanu također predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti i pomirenju te da su takvi diskursi nespojivi s evropskim vrijednostima

0
161

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da u Evropi nema mjesta negiranju genocida, te kako oni koji potkopavaju jedinstvo svoje zemlje na Balkanu predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Borrell je govorio na konferenciji za novinare nakon susreta s srbijanskom premijerkom Anom Brnabić na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Istaknuo važnost dobrosusjedskih odnosa na Balkanu.

“U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, veličanje ratnih zločina ili zločinaca, ili onih koji ih toleriraju i podržavaju”, poručio je Borrel.

Borrell je istaknuo da oni koji potkopavaju teritorijalni integritet i jedinstvo svoje zemlje na Balkanu također predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti i pomirenju te da su takvi diskursi nespojivi s evropskim vrijednostima.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, kazao je da računa na spremnost Srbije za učešće u dijalogu, navodeći da će napredak u ljudskim pravima i u dijalogu s Prištinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora.

“Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma”, dodao je Borrell.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here