Borrell pozvao na reforme u BiH i najavio investicioni paket

0
520

Visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopuštajući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina…

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) oglasio se zvaničnim saopćenjem.

On je, kako se navodi, pozdravio kolektivnu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine na putu njenih evropskih integracija i vođenje napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

S tim u vezi, visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopuštajući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina, pozitivne korake ka potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik je ohrabrio članove Predsjedništva BiH da njeguju okruženje u kojem se mogu naći jedinstvo i saglasnost, smanjenjem političkih tenzija i promicanjem pomirenja.

– Visoki predstavnik ohrabrio je Predsjedništvo da i dalje bude posvećeno provedbi reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje ka EU. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju migracionom situacijom, uspostavljanjem održivog sistema migracija i azila – navodi se u saopćenju.

Također, Borelj je pozdravio i dobru saradnju u suzbijanju pandemije COVID-19.

– Istakao je važnost pozitivnih regionalnih događaja. Evropska komisija će u oktobru iznijeti vrlo značajan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana i približavanje regije EU – rečeno je u saopćenju. (vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here