Borrell i Blinken: Cilj EU integracija Z. Balkana

Šef diplomatije EU Žosep Borel i državni sekretar SAD Entoni Blinken naglasili su danas svoju posvećenost saradnji sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na evropskoj budućnosti regiona.

“EU i SAD su posvećene bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i evroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj”, navode Borel i Blinken u zajedničkom saopštenju.

Borel i Blinken u pisanom saopštenju ocjenjuju da je “u kritičnom trenutku evropske istorije”, u svjetlu “neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu”, napredovanje Albanije i Sjeverne Makedonije prema EU “ključno za jačanje kohezije i otpornosti cijelog evropskog kontinenta”.

“Vođene zajedničkim vrijednostima i standardima i mjerilima EU, obe zemlje su spremne da naprave sljedeći korak ka članstvu u EU. Pozdravljamo kompromisni prijedlog koji uzima u obzir interese i brige i Sjeverne Makedonije i Bugarske na osnovu međusobnog poštovanja, povjerenja i razumijevanja. Suverena odluka Sobranja Sjeverne Makedonije biće važna za napredovanje”, navodi se u saopštenju, piše Tanjug.

Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar podsjećaju da su evropske integracije izgrađene na “duhu kompromisa” i pozivaju na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *