Borenović prijavio Dodika za prisluškivanje

0
337

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović komentarisao je stanje u BiH praosuđu, kao i nedavnu aferu “Prisluškivanje”.

Nakon posljednje sjednice Privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH i saslušanja nekadašnjeg tužioca Markovića, potpuno je jasno da oštećena strana u važećem pravosudnom sistemu ove zemlje nema apsolutno nikakvo pravo da nastavi traženje pravde pred sudovima ove zemlje ukoliko postupajući tužilac odugovlači sa istražnim postupkom i ne donosi odluku o podizanju optužnice, kažu u saopćenju PDP-a.

Lider PDP kaže da na procese u pravosuđu dodatno utiče nevjerovatna selektivna činjenica da glavni tužilac isključivo svojom voljom odlučuje koji tužilac će da radi na kojem predmetu.

– Zato i ne čudi što se mnogi procesi odugovlače godinama, stoje u ladicama, prolongiraju i ne dolaze do sudova, pa i oni koji se tiču najtežih krivičnih djela poput ubistava, a porodice ne mogu da dođu do pravde, dodaje Borenović.

Kaže da se i na primjeru krivične prijave za neovlašteno prisluškivanje, koju je lično podnio protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jasno vidi odugovlačenje postupka.

– Saslušan sam početkom juna i već skoro tri mjeseca nema nastavka postupka. Кao oštećena strana nemam nikakva prava da utičem da ovaj krivični proces dobije bilo kakav epilog. Teško je i zamisliti kako je stotinama ugroženih, oštećenih, ugnjetavanih, čiji slučajevi godinama stoje u mjestu i nema naznaka da će doći bar do započinjenja sudskog procesa, ističe Borenović.

On kaže da su potrebne korjenite izmjene zakonskih rješenja na svim nivoima, što uključuje izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o javnim tužilaštvima i drugih.

– Cilj bi bio da se ključni ljudi u pravosuđu učine odgovornim, umjesto nedodirljivim, kako bi podnosilac krivične prijave, oštećeni, mogao da dođe do pravičnog sudskog procesa i adekvatne presude. Pravda je univerzalna vrijednost koja mora biti dostupna svakom čovjeku u ovom društvu, bez obzira na njegov politički ili društveni status – zaključuje Borenović.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here