Bol i tuga u Tuzli i nakon 26 godina: Obilježena godišnjica zločina na Kapiji (Foto)

0
627

Roditelji, rodbina i prijatelji okupili su se jutros u Aleji mladosti na Slanoj banji u Tuzli, gdje su posjetili vječna počivališta svojih najmilijih koji su poginuli u masakru na Kapiji 25. maja 1995. godine.

Bol, tuga, suze i jecaji okovali su tuzlansku Slanu banju na 26. godišnjicu najvećeg ratnog zločina koji je počinjen nad nedužnim civilima u historiji Tuzle, u kojem je granatom ispaljenom sa srpskih položaja s planine Ozren, pod naredbom Novaka Đukića, ubijena 71 osoba, a više od 150 ih je ranjeno.

Među poginulima na Tuzlanskoj kapiji je i tada 24-godišnji Senad Hasanović, a njegova majka Bahra i ovo jutro provodi uz njegov mezar. Kako nam kaže, život majki i očeva stao je prije 26 godina i od tada je sve izgubilo svoj smisao.

Samo mi majke i dragi Allah znamo kako je nama. Jedan sin mi je u Srebrenici poginuo, a drugi ovdje u Tuzli i cijeli život nakon toga hodam od mezara do mezara. Senad je bio zaručen, trebali su se vjenčati, ali ih je smrt razdvojila. Ostao je on nas željan, ali i mi njega, jer se nismo vidjeli duži period zbog činjenice da smo boravili u Srebrenici“, priča Bahra sa suzama u očima.

Komemorativno obilježavanje godišnjice masakra nastavljeno je na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji, gdje su brojne delegacije položile cvijeće i zapalile svijeće.

Večeras u 20:55 sati planirano je i oglašavanje sirene za uzbunu, tačno u vrijeme u koje je ispaljena granata s Ozrena. (Tl, Kl, foto: D. Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here