Bogat repertoar za 73. rođendan Narodnog pozorišta Tuzla

Ove godine, Narodno pozorište Tuzla, slavi 73. rođendan i tim povodom tokom cijelog mjeseca marta, za tuzlansku publiku pripremljen je bogat repertoar

0
252
narodno pozoriste tuzla obiljezavanje 73. rodjendan predstave
Narodno pozorište Tuzla (Foto: Arhiva TutlaLIVE)

Tridesetog marta 1949. izvedena je prva predstava u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla “Običan čovek” Branislava Nušića u režiji Radoslava Zoranovića, i taj datum Narodno pozorište Tuzla obilježava kao svoj rođendan.

Ove godine, Narodno pozorište Tuzla, slavi 73. rođendan i tim povodom tokom cijelog mjeseca marta, za tuzlansku publiku pripremljen je bogat repertoar.

Rođendansko slavlje započinje već početkom prve sedmice, tačnije u petak, 4. marta i subotu 5. Marta, na Velikoj sceni tuzlanskog pozorišta izvest će se predstava “PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA” Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića. “Predstava Hamleta… je najdugovječnija i najizvođenija predstava tuzlanskog pozorišta i na veliko zadovljstvo i publike i glumaca ponovo se našla na repertoaru.

Zbog velikog interesovanja “Predstava Hamleta …” će se izvesti i u četvrtak 17. marta. U ovoj urnebesnoj komediji igraju poznata glumačka imena: Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Nakon ove predstave, u srijedu 9. marta, slijedi jedna gostujuća predstava, hit komedija, rađena prema bestseleru Indire Kučuk Sorguč, “JA, BOSANAC” u kojoj igraju Aldin Tucić i Negra Čičić, produkcija: Udruženje filter 2019.

U subotu 12. marta će se obradovati najmlađa publika kada će se u 12,00 sati izvesti predstava za djecu “SNJEGULJICA I ČUDNO OGLEDALO” Midhata Kušljugića. Svoje glumačke vještine u ovoj predstavi su ostvarili: Luka Spasojević, Irma Zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić.

Istog dana, subota, 12. marta, u večernjem terminu od 19,30 sati na sceni NP Tuzla izvest će se specifična komedija, „O ŠTETNOSTI DUHANA I TAKO TOME SLIČNO“, koja na trenutke počinje ličiti na horror. Sastavljena je iz nekoliko tema i motiva Čehovljevih komada sa samo dva lika koje igraju Damir Mahmutović i Alisa Brkić.

Bogat repertoar i rođendansko slavlje uveliko će upotpuniti predstava “HAMLET” Williama Shakespearea, koja je na reportaru u utorak, 22. marta. Reditelj i dramaturg predstave je Zlatko Paković, u predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

U zadnjoj sedmici marta u NP Tuzla izvest će se dvije predstave: u utorak 29. marta izvodi se predstava “IN THE NAME OF THE FATHER/U IME OCA” nastala u koprodukciji The Alpha Group i Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su akteri umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine, te Austrije, a režiser je Darrel Toulon – dugogodišnji umjetnički direktor Opere u Gracu, koji je i autor projekta. Predstava “U IME OCA” na jedan nesvakidašnji način, lišen dnevne politike, govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini. Dokumentarni segment, pored istinitih događaja koji se pominju, čini i sama pojava dvije djevojke, čija se priča kazuje u predstavi.

Poseban datum u mjesecu martu je 30. (srijeda) kada Narodno pozorište Tuzla slavi svoj 73. rođendan. Za taj dan, izvest će se predstava “KREKETANJE” u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića. “Kreketanje” je komad iz Bašovićeve zbirke “Četiri i po drame”, žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života.

Tuzlanski glumački ansambl “Kreketanja” čine: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

Sve predstave koje se izvode u Narodnom pozorištu Tuzla u večernjem terminu počinju u 19,30 sati.

Pored predstava koje će se izvesti na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, predstava „PUTOVANJE“ u režiji Midhata Kušljugića „putuje“ na gostovanje u Tešanj u četvrtak, 24. marta, a predstava “IN THE NAME OF THE FATHER/U IME OCA” u Hrvatsku, Osijek i Vinkovce 26. i 27. marta, saopćeno je iz NP-a Tuzla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here