Blokiran novac od MMF-a

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici nije donijelo odluku o povlačenju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda koja su potrebna za finansiranje povećanih potreba zdravstvenog sektora i ekonomsku stabilizaciju. Sjednici nije prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Problemi, dogovor, pa ponovo problemi – to bi u najkraćem bila priča oko novog kreditnog zaduženja naše zemlje. U igri je 330 miliona eura, a ovaj put zamjerke imaju ministri u Vijeću ministara BiH. I to ministrica vanjskih poslova, ministar odbrane, te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice naše zemlje. Ministrica konkretna. Prijedlog nema zakonski osnov, a trebao bi biti Zakon o dugu, zaduživanju i garanciji BiH. Također, nije usaglašen s Pismom namjere i pitanjem povrata duga.

– Ulazi se u problematiku kako će Fedracija dijeliti sredstva. To se stavlja na nivo zemlje, ali ne ulazimo u problematiku kako će drugi entitet RS dijeliti ta sredstva. I u toj odluci opet osim u obrazloženju ne postoje ti detalji koji su isplovili na nivou države. Po meni, to nije ugovoreno – kaže Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH (SDA).

A ugovoreno je da je od 330 miliona eura 62 posto kredita trebala vraćati Federacija, RS 38, a po pola procenta je svaki entitet morao izdvojiti i uplatiti na račun Brčko disktrikta. Također, od ukupnog zaduženja FBiH 50 posto je trebalo biti dodijeljeno kantonima. A kako kantoni nisu u mogućnosti kreditno se zadužiti, jer nisu subjekti međunarodnog zaduženja, za njih novac bi vraćala upravo Federacija, i zbog toga nije podržao ovu odluku, kaže zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović. Za ministra Vjekoslava Bevandu ovaj potez kadrova SDA je neprihvatljiv i neutemeljen i za njega to znači prolongiranje ovog procesa.

“Glasovanje protiv odluke i inzistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene.”

Zahvaljujući neozbiljnosti bh. političara, MMF bi mogao povući novu tranšu i stopirati zaduženje, ali se ipak nadaju da do toga neće doći.

– Radi se o nekim tehničkim detaljima koji nisu bili usaglašeni tako da će sasvim sigurno komunakacija MMF-a i Vijeća ministara biti urađena u nekom narednom koraku – izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (SDA).

– Ne mislim da se smije dozvoliti da kredit propadne. On je bazna osnova za formiranje stabilizacijskog fonda, i uopće za pomoć i kantonima i Federaciji. To su temljena sredstva na koja mogu računati privrednici i oni kojima je zabranjen rad – istakao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH (SDA).

Upravni odbor MMF-a jučer je odobrio našoj zemlji kredit za borbu protiv pandemije koronavirusa. Novac je na čekanju, jer partneri još jednom moraju usaglasiti stavove o kreditu koji će narednih pet godina vraćati građani BiH.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *