Blizu obale Kalifornije izlila se nafta, plaže pune mrtvih ptica i riba

Smatra se da je riječ o jednom od najvećih izlijevanja nafte u modernoj istoriji savezne američke države, a istraga je u toku

0
182
Ulje na plaži u Huntington beachu (Foto: Getty Images)

Velika količina nafte izlila se blizu obale Kalifornije nakon kvara na jednoj naftnoj rafineriji, a plaže su prekrivene mrtvim ribama i pticama.

Kako su saopćili lokalni zvaničnici, oko 126.000 galona nafte izlilo se u blizini obale, a proširilo se na površinu od 33,6 kilometara kvadratnih od subote ujutro, prenosi Anadolija. 

Gradonačelnica Huntington Beacha Kim Carr rekla je da su dijelovi obale prekriveni naftom.

Istraga o kvaru na rafineriji koji je uzrokovao izlijevanje nafte je u toku. Smatra se da je riječ o jednom od najvećih izlijevanja nafte u modernoj istoriji savezne američke države.

Vlasti sada pokušavaju zadržati naftu koristeći zaštitne brane. Ronioci također rade na mjestu događaja kako bi utvrdili kako je došlo do curenja.

– Divlji život umire. Vrlo je tužno – rekla je nadzornica okruga Orange Katrina Foley, dodavši da postoje izvještaji o uginulim životinjama uz obalu kao i u Talbertu Marshu, ekološkom rezervatu koji je također pretrpio značajnu štetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here