Blinken: Povlačenje iz institucija biće sankcionisano

Ne možemo dopustiti, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje

0
131
Antony Blinken (Foto: Internet)

Američki državni sekretar Antony Blinken je u pismu članovima Predsjedništva BiH ponovio stav SAD da će jednostrano povlačenje iz državnih institucija BiH biti sankcionisano. “Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija”, navodi se pismu.

Koraci ka podrivanju institucija BiH, piše Blinken u pismu, ugrozili bi ne samo evropsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodnih za privredni oporavak i strana ulaganja.

Američki državni sekretar pozvao je sve strane na dijalog, a dotakao se i izmjena Izbornog zakona BiH, prenosi Beta.

“To zahtijeva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje napred. Stabilnost i prosperitet prijedloga zakona zahtijevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane”, napisao je Blinken.

Ne možemo dopustiti, kako je naveo, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

“Izborni zakon i ograničene ustavne reforme takodje su od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda”, piše u pismu dostavljenom članovima Predsjedništva BiH.

Blinken podsjeća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u martu ove godine, navodeći da je pisao u “duhu dubokog partnerstva” koje dijele SAD i BiH.

“Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja prijeti regionalnoj stabilnosti. Želio bih ponovo da istaknem stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredijeljenost SAD da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, sa dva entiteta i Distriktom Brčko”, napisao je Blinken.

On je pozvao članove Predsjedništva BiH na predanost za deeskalaciju trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here