Blago ublažene prognoze inflacije u Bosni i Hercegovini

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih indikatora i u posljednje dvije godine znatno utiče na sva ekonomska kretanja u BiH i svijetu. CBBiH sprovodi kvartalnu anketu o inflacijskim očekivanjima
centralna banka bih blokada racuni poslovni subjekti
Centralna banka BiH (Foto: Arhiva)

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi 7,9 posto što je niže od očekivanja iskazanim u julu ove godine, kada su sudionici u anketi predviđali prosječnu inflaciju od 8,3 posto.

Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,2 posto, što je nešto blago niže nego očekivanja u srpanjskoj anketi, ali govori da sudionici očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminiranje inflacije.

Rezultati ankete sugeriraju da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višoj razini od višegodišnjeg prosjeka.

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih indikatora i u posljednje dvije godine znatno utiče na sva ekonomska kretanja u BiH i svijetu.

CBBiH sprovodi kvartalnu anketu o inflacijskim očekivanjima, a sudionici ankete u rujanskom krugu su opet bili predstavnici financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva u BiH čije je sudjelovanje od ključne važnosti za rezultate ankete.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *