BKC Tuzla: U subotu promocija prve bh. knjige o hirurgiji

0
599

Nakon Sarajeva, promocija iznimno vrijedne knjige “Hirurgija/Kirurgija” bit će upriličena u tuzlanskom BKC-u, u subotu od 19 sati. Radi se o prvoj bosanskohercegovačkoj knjizi hirurgije, poznatih tuzlanskih liječnika Samira Delibegovića, Fuada Pašića i Gorana Krdžalića, na kojoj su učestvovali i profesori sa pet državnih medicinskih fakulteta naše zemlje.

Knjiga je rezultat trogodišnjeg rada i do sada je pobudila veliko interesovanje bh javnosti.

Hirurg Samir Delibegović jedan je od idejnih pokretača projekta.

„Naši studenti su tokom prethodnih godina koristili udžbenike iz Zagreba, Beograda ili od anglosaksonskih autora. Sada će imati priliku hirurška znanja usvajati od profesora iz Bosne i Hercegovine“, izjavio je ovim povodom profesor Delibegović.

“Iako namijenjena studentima medicine, ova knjiga je dragocjena i predstavlja odličan repetitor kirurzima specijalistima, pa i seniorima koji kroz ovakav udžbenik doživlja-vaju sliku napretka kirurgije, njenu važnost, njenu širinu, kao i dubinu problematike kojom se kirurgija bavi. Imponira podatak da su knjigu stvarali autori, istaknuti pojedinci, cijenjeni stručnjaci koji su odgajali današnje vrhunske kirurge u Bosni i Hercegovini, ali i mladi stručnjaci koji danas preuzimaju odgovornost za „kirurško“ zdravlje naroda” – napisao je u svojoj recenziji istaknuti hrvatski znanstvenik Miroslav Bekavac-Bešlin.

Na knjizi je radilo šesnaest autora urednika poglavlja i jedanaest koautora, a pokriva sva područja moderne hirurgije.

„Sva iskustva koja smo sublimirali u operacionim salama, sintetizirana su u ovom djelu“ – rekao je profesor Ismet Gavrankapetanović, jedan od koautora.

Knjigu objavljuju izdavači “Dobra knjiga” Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH. (RI)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here